Hlavní obsah

Bamlanivimab. Nemocnicím chybějí pacienti

Premiér Andrej Babiš (ANO) o víkendu vyzval nemocnice, aby více používaly experimentální lék bamlanivimab od firmy Eli Lilly, který pomáhá předejít těžkému průběhu nemoci u rizikových pacientů. Zájem lékařů je podle něj zatím malý. Ze sta nemocnic se ozvalo šest desítek, které převzaly šest set balení. Česká republika jich přitom objednala tři tisíce.

Foto: Novinky

Bamlanivimab (ilustrační foto)

Článek

„Je potřeba, aby konečně nemocnice a lékaři a praktici vzali na vědomí, že pokud někdo má predispozice – cukrovku, vysoký tlak, nadváhu, ischemické choroby – tak to jsou všechno lidi, kteří jsou ohrožení covidem-19, že skončí na jednotkách intenzivní péče a jsou ohroženi na životě,“ uvedl premiér.

Pokud jsou pacienti s predispozicemi v domácí léčbě a onemocní covidem, nemusíme o tom vědět
Veronika Plachá, mluvčí FN Brno

„Jde o to, jestli nemocnice projeví zájem, a hlavně jestli má ty rizikové pacienty,“ řekl Petr Sulek, mluvčí Thomayerovy nemocnice.

„Některé nemocnice se zásobí lékem dopředu, některé nám volají ve chvíli, když už mají vytipované pacienty a na základě toho si objednávají lék,“ doplnil mluvčí Thomayerovy nemocnice.

Žena, která jako první v Česku dostala lék bamlanivimab: Větší strach o život jsem nezažila

Domácí

Pražská Thomayerova nemocnice, která lék distribuuje do dalších zařízení, nasadila lék jako první v zemi. Od konce února zde dostalo infuzi bamlanivimabu čtyřicet pacientů. Jinde jsou to jen jednotky případů. Důvod je všude stejný.

Lék je totiž vhodný pro úzkou skupinu rizikových pacientů, kteří ještě nepotřebují hospitalizaci, ale musí se podat nejpozději tři dny po pozitivním PCR testu. Většina nakažených, včetně těch rizikových, se však v nemocnici ocitne až ve chvíli, kdy je průběh nemoci vážnější.

„Je obtížné najít vhodného pacienta, tak aby byl lék podán v ideální době průběhu koronaviru. Hledáme mezi svými pacienty, ale pokud jsou v domácí léčbě a onemocní covidem, nemusíme o tom vědět,“ popsala Právu mluvčí FN Brno Veronika Plachá.

Pořád nechápu, co se tu děje, říká brněnský primář Rezek

Koronavirus

Za rizikové se považují pacienti, kteří jsou po transplantaci orgánu nebo kostní dřeně, pacienti se závažnými imunitními problémy, s onkologickým nebo hemato-onkologickým onemocněním, diabetici prvního typu, morbidně obézní nebo třeba lidé s plicní hypertenzí.

„Naši kolegové v nemocnici o těchto kritériích samozřejmě vědí, a pokud nějakého takového pacienta máme, tak jsme mu lék podali. Ale zatím je toho málo,“ řekla Právu primářka infekčního oddělení pražské Nemocnice na Bulovce Hana Roháčová. Lék zatím nasadili jen dvěma pacientům.

Cesta vede přes praktické lékaře

Většinu těch, kteří lék už dostali, zachytily nemocnice ve svých ambulancích. Brněnská fakultní nemocnice by také uvítala, kdyby se například hemato-onkologičtí pacienti s příznaky covidu sami včas přihlásili na hemato-onkologické klinice.

EMA nedoporučila ivermektin při léčbě a prevenci covidu-19

Koronavirus

Nejjednodušší cesta však vede přes praktického lékaře nebo ambulantního specialistu, kteří se dozvědí o výsledku testu jako první. Praktici sice vědí, pro které pacienty je lék vhodný, ale až do víkendu jim chyběly informace, kam je pro infuzi poslat. Monoklonální látky, jako je bamlanivimab nebo brzy dostupný Regn-Cov2, se totiž podávají infuzně.

Seznam míst, kde je lék k dispozici, už praktici podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky obdrželi.

Tento týden by měly nemocnice obdržet také protilátkový lék Regn-Cov2 od firmy Regeneron. Jako první ho dostanou brněnská fakultní nemocnice a pražská nemocnice v Motole. Objednáno je ve srovnání s bamlanivimabem čtyřnásobně větší množství, tedy 12 tisíc dávek. Podle dřívějšího vyjádření náměstka ministra Vladimíra Černého je to kvůli tomu, že lék od Regeneronu je účinnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám