Hlavní obsah

Austrálie zůstane zřejmě uzavřená celý letošní rok, navzdory očkování

Novinky, Jitka Zadražilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šok prožili mnozí Australané, když si vyslechli slova Brendana Murphyho, hlavního poradce vlády pro oblast zdravotnictví. V pondělním televizním rozhovoru prohlásil, že navzdory brzkému startu očkování proti koronaviru by se neměla pro letošní rok očekávat žádná „cestovatelská svoboda”, píše server krone.at.

Foto: Jan Rovenský, Právo

Opera v Sydney

Článek

Hranice Austrálie jsou pro turisty uzavřeny od března 2020. Vláda o uzavírce rozhodla z obav před šířením koronaviru. Výjimku mají pouze občané Austrálie, osoby s trvalým pobytem a jejich rodinní příslušníci. V případě nutnosti, kdy cestující nespadá do žádné z této kategorie, si dotyčný musí zajistit povolení ke vstupu a musí počítat s tím, že ihned půjde do 14denní karantény, která je zpoplatněna. V Austrálii činí 3000 australských dolarů (téměř 50 tisíc korun) na osobu.

„I kdybychom očkovali velkou část populace, nevíme, jestli se zabrání přenosu viru," řekl Murphy. Je přesvědčen, že karanténní předpisy zůstanou „velmi pravděpodobně“ v platnosti.

Bez Čechů se zhroutí naše zdravotnictví, varuje saský premiér

Koronavirus

Země si zajistila vakcíny společnosti BioNTech/Pfizer a AstraZeneca. Očkování by mělo odstartovat na konci února.

Austrálie je jednou ze zemí, které se podařilo nejvíce omezit šíření nákazy koronavirem. V zemi, kde žije 25 milionů obyvatel, se nakazilo 28 600 osob, z nichž 909 zemřelo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám