Hlavní obsah

AstraZeneca je bezpečná, ujišťují Britové

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Očkovací látka od společnosti AstraZeneca je bezpečná, uvedl ve středu britský ministr zdravotnictví Matt Hancock. Reagoval tak na rozhodnutí třinácti států, které pozastavily očkování touto oxfordskou vakcínou poté, co se u asi 40 lidí ze 17 milionů objevily případy výskytu trombózy. Podle britského regulačního úřadu MHRA neexistují důkazy, že by srážení krve souviselo s očkováním.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Lahvička s vakcínou od AstraZeneky

Článek

Ministr apeloval, aby lidé naslouchali regulačním úřadům a nechali se naočkovat hned, jak dostanou možnost.

„Účinky vakcín neustále sledujeme a víme, že oxfordská vakcína od AstraZeneky právě teď v Británii zachraňuje životy, takže jestli vás kontaktují, tak se nechte naočkovat,” řekl Hancock.

V Anglii dostanou vakcínu bezdomovci, do měsíce chce vláda proočkovat půlku země

Koronavirus

Na území EU a Spojeného království obdrželo alespoň jednu dávku vakcíny, jež byla vyvinuta ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, už 17 milionů lidí, trombóza se vyskytla u méně než 40 lidí.

Johnsonovi by AstraZeneca nevadila

Podle stanice BBC už 13 států pozastavilo očkování touto látkou, dokud se nevyjasní, co u nich výskyt trombózy způsobilo.

Očekává se, že Evropská léková agentura (EMA) zveřejní svá zjištění ve čtvrtek. Zatím uvedla, že benefity očkování látkou od AstraZeneky převažují nad riziky. EMA si ale stejně jako britský regulační úřad MHRA nemyslí, že by nově objevené případy srážení krve jakkoli souvisely s očkováním.

USA blokují dovoz desítek milionů vakcín AstraZeneca do Evropy

Amerika

Britské osobnosti se v posledních dnech snaží vyvrátit informace o tom, že by tato vakcína byla nebezpečná. Premiér Boris Johnson, který dosud naočkovaný není, oznámil, že by si dávku od AstraZeneky klidně nechal dát.

V únoru byla touto látkou naočkována také vévodkyně z Cornwallu (a manželka nástupce trůnu) Camilla.

Reklama

Výběr článků

Načítám