Hlavní obsah

Alarmující situace v domově v Poděbradech: Ze 70 seniorů se 51 nakazilo

Novinky, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžce zasáhl koronavirus do chodu domova pro seniory Luxor v Poděbradech. Nakazila se tam většina ze 70 klientů i část personálu. Dva nakažení klienti v noci na středu zemřeli, dalších osm v těžkém stavu převezli ve středu do nemocnice.

Situace v domově seniorů v PoděbradechVideo: Aktu.cz

 
Článek

„Z původních 70 klientů máme 51 nakažených a dneska jsme odvezli osm klientů do nemocnice,“ řekl agentuře Aktu.cz ředitel domova Jaromír Novák.

Nákaza postihla i personál. „Z 18 pracovnic v přímé péči je 13 nakažených plus jedna zdravotní sestra a dalších pět zaměstnanců,“ doplnil ředitel.

Senioři v pražském domově byli bez lékařské péče, zasahovat musel létající tým

Domácí

Už o víkendu se v souvislosti s tím na webu Poděbrad objevila výzva s žádostí o pomoc, aby se podařilo zajistit péči o klienty Luxoru.

„Pozitivní zprávou je, že když jsme volali o pomoc, tak se nám ozval relativně velký počet dobrovolníků a v pátek nám mají přijít pomoct vojáci,“ poznamenal Novák s tím, že má jít o šest vojáků na 10 dní.

Králíky po testování seniorů na mapě ztmavly

Koronavirus

Personální otázka už podle něj nyní není pro Luxor ta nejpalčivější. „Teď už jen potřebujeme, aby s nám situace zlepšila zdravotně,“ dodal.

Lidé vyššího věku jsou skupina, kterou koronavirus ohrožuje nejvíce. Vláda proto nařídila pravidelné testování v domovech pro seniory. Množství nakažených v této skupině lidí je také jedním z údajů, podle nichž se vypočítává skóre systému PES pro uvolňování či zpřísňování opatření.

Foto: Aktu.cz

V domově seniorů v Poděbradech se rozšířila nákaza

Reklama

Výběr článků

Načítám