Hlavní obsah

Králíky po testování seniorů na mapě ztmavly

Právo, Novinky, lz, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na mapě, která odráží přírůstky nově nakažených koronavirem v obcích s rozšířenou působností, se tmavou barvou nápadně odlišují Králíky. Region na Orlickoústecku u polských hranic patří v přepočtu na počet obyvatel k nejhorším v České republice. Podle hygieniků to souvisí s plošným testováním seniorů.

Článek

V regionu, kde měli v polovině září dva nakažené, začal počet infikovaných výrazněji stoupat na konci října, v posledních dnech ale přírůstek zrychlil: zatímco 10. listopadu jich bylo 103 a v pondělí 16. listopadu už 173.

„Domníváme se, že se na tomto stavu podílejí výsledky hromadného odběru v Červené Vodě u Králík. Proto tu najednou pozorujeme větší nárůst,“ řekla Právu k vývoji statistiky Olga Hégrová z krajské hygienické stanice v Pardubicích.

V Červené Vodě funguje v bývalé nemocnici léčebný ústav, v jehož léčebně dlouhodobě nemocných přijímají i pacienty covid-19 pozitivní, a v provozu je tu také Domov důchodců sv. Zdislavy, který provozuje obec. Nárůst souvisí podle všeho právě s domovem pro seniory.

Sasko omezí pohraniční pohyb z Česka. Jezdit na nákupy už nebude možné

Koronavirus

„Ano, opravdu nám naskočil počet nakažených, a to v souvislosti s plošným testováním v našem domově důchodců,“ řekl v pondělí večer Právu starosta Červené Vody Petr Mareš.

V přepočtu na počet obyvatel je oblast, kde žije zhruba 8700 lidí, široko daleko nejhorší. Králíky měly k pondělku v týdenní statistice 1544 nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Pro srovnání, nejhorší ze sousedních obcí s rozšířenou působností Zábřeh jich měl k pondělku 636.

Blatný plánuje testovat vybrané učitele a žáky

Domácí

V samotné Červené Vodě by přepočet vycházel ještě hůř. „V současné chvíli je v obci, kde žije 3000 obyvatel, celkem 106 osob covid pozitivních,“ dodal Mareš.

Hygienička Hégrová ale čísla z Králík a okolí nepřeceňuje. „Nemyslím, že by se situace na Orlicoústecku v rámci Pardubického kraje vymykala,“ poznamenala.

Plošné testování v domovech pro seniory nařídila vláda. V Pardubickém kraji začalo minulý týden. Podle ministra zdravotnictví vychází pozitivní zhruba každý pátý test.

Reklama

Výběr článků

Načítám