Hlavní obsah

Začínáme investovat: Znáte rozdíl mezi státními a korporátními dluhopisy?

Novinky, AG CHEMI GROUP s.r.o.

Už vás nebaví nechávat peníze ladem na účtu a rádi byste si zajistili například klidnější stáří díky vlastní investici? Stále populárnějším nástrojem jsou dluhopisy. Pokud vás také zaujaly, ale ještě se v nich úplně neorientujete, jsou následující řádky určeny právě vám.

Foto: freepik.com

Co dluhopis vlastně je? Jde o půjčku, která má stanovený úrok s pevně danou dobou splatnosti.

Článek

Co dluhopis vlastně je? Jde o půjčku, která má stanovený úrok s pevně danou dobou splatnosti. Nákupem protistraně půjčujete peníze a ona vám je postupně splácí i s „poplatkem“ za půjčení. Úroky se pohybují obvykle v jednotkách procent. Doba splatnosti je obvykle do 10 let.

Dluhopisy se dělí na státní a korporátní podle toho, zda peníze půjčujete státu nebo soukromé firmě. Obecně se dá říct, ze korporátní dluhopisy nabízejí vyšší, lákavější výnos, zatímco státní jsou méně rizikové, ale nepříliš atraktivní z hlediska zhodnocení vaší investice.

Foto: freepik.com

Koupením státního dluhopisu poskytujete své finance na hospodaření státu.

Státní dluhopisy zblízka – jaké jsou výhody a nevýhody?

Koupením státního dluhopisu poskytujete své finance na hospodaření státu. Jde o jednu z nejbezpečnějších forem investice, protože hrozba krachu je u státu mizivá, i když ne úplně vyloučená.

Na výběr máte ze dvou možností:

  •  Reinvestiční dluhopis – jeho úrok se pohybuje cca mezi 0–3 procenty, což často nestačí ani na pokrytí inflace.
  •  Protiinflační dluhopis – jeho úrok vyrovnává inflaci v daném roce, ale nepřinese vám nic navíc.

Jejich splatnost je 6 let a jednou ročně si je můžete nechat v určeném období vyplatit. Úrok je připisován také jednou ročně ve formě připsání dluhopisů.

Nakoupit je můžete po zřízení majetkového účtu online přímo na stránkách ministerstva – k tomu ale musíte mít nějakou formu elektronického ověření identity. Pokud budete chtít nákup vyřídit osobně na některé z bankovních poboček, je potřeba zaplatit poplatek 250 Kč.

Korporátní dluhopisy zblízka – jaké jsou výhody a nevýhody?

V případě korporátní dluhopisů půjčujete přímo konkrétní firmě na rozvoj podnikání. Potenciální zisk je výrazně vyšší než u státních dluhopisů. Roční úrok se pohybuje obvykle v rozmezí 5–10 %, což z něj činí už zajímavý investiční produkt, který dokáže zhodnotit vaše peníze i nad rámec inflace.

Doba splatnosti bývá obvykle do 5 let, nejčastěji 2–3 roky. Své peníze tedy získáte zpět celkem brzy a můžete je opět reinvestovat. Korporátní dluhopisy jsou navíc často bez poplatku a jednoduše je nakoupíte přímo na stránkách konkrétní společnosti, kde se i dozvíte více o nabídce a hospodaření.

Například firma AG Chemi Group s.r.o., zabývající se revolučními vlastnostmi nanomateriálů a jejich výrobou, nabízí dluhopisy s úrokem 6,8 %, který vyplácí měsíčně, a se splatností 2,5 roku. V investiční kalkulačce si navíc můžete rovnou spočítat, kolik vám konkrétní investice přinese.

Foto: freepik.com

Korporátní dluhopisy zblízka – jaké jsou výhody a nevýhody?

Jaký je verdikt? Korporátní dluhopisy mají oproti státním nulové vstupní poplatky a nabízejí daleko zajímavější zhodnocení vaší investice při mírně vyšším riziku – záleží vždy na konkrétní společnosti.

Mohou mít i kratší dobu splatnosti a některé firmy navíc nabízejí i měsíční splácení úroků, takže své prostředky získáte zpět rychleji.

Zaujaly vás korporátní dluhopisy? Více o tom, jak investovat do dluhopisů firmy AG Chemi Group s.r.o., se dozvíte přímo na stránkách věnovaných nabídce.

Výběr článků

Načítám