Hlavní obsah

Vzít si hypotéku se stále vyplatí, sazby úroků od září stagnují

Novinky, Porovnej24.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná úroková sazba u hypotečních úvěrů v září zůstala na 2,11 procenta, kam vystoupala v srpnu. Ukazuje to statistika Fincentrum Hypoindex. Úroky tak i přes předchozí mírný pohyb směrem vzhůru zůstávají blízko historickému minimu a dle odborníků z portálu Porovnej24.cz její výrazný růst v nejbližších měsících ani nelze očekávat.

Vzít si hypotéku se stále vyplatí, sazby úroků od září stagnují

Článek

Mírné zdražování hypoték z letních měsíců se zastavilo. Průměrná úroková sazba u hypotečních úvěrů v září zůstala na 2,11 procenta, kam vystoupala v srpnu. Hypotéky tak i přes předchozí mírný pohyb směrem vzhůru zůstávají v těsné blízkosti historických minim.

V září vzrostla průměrná výše hypoték na 1,852 milionu korun. Splátka této průměrné hypotéky s dobou splatnosti 20 let při nově uzavřené smlouvě vyjde zhruba na 9468 korun měsíčně. Před pěti lety, kdy Hypoindex hlásil sazbu 4,56 procenta, byla splátka u tohoto úvěru o zhruba 2312 korun měsíčně vyšší.

Nízké úrokové sazby lákají do bank stále hodně klientů a zvyšuje se i průměrná částka hypotéky. V září dosáhla hodnoty 1 852 485 korun. Jde o druhou nejvyšší půjčovanou částku od roku 2003. Nejvíce peněz na financování bydlení si lidé půjčovali v prosinci roku 2007, kdy se průměrná výše úvěru vyšplhala na hodnotu 1 949 999 korun. Přitom průměrná úroková sazba byla tehdy 5,34 procenta.

K odhodlání pro koupi nemovitosti v tomto roce se přiklání i Libor Coufal z portálu Porovnej24.cz: „Růst úroků u hypoték se zastavil a další růst nepředpokládám ani v dalších měsících. Pro koupi bytu je tedy stále dobrá půda a ještě nějakou dobu bude.“ Jak si jednotlivé banky a jejich nabídky hypoték momentálně stojí, můžete jednoduše zjistit porovnáním online právě na serveru Porovnej24.cz.

Výběr článků

Načítám