Hlavní obsah

Vychází thriller, který předpověděl karanténu

Novinky, HOST - vydavatelství, s.r.o.

Zákaz vycházení, roušky a všudypřítomný strach. Peter May ve své knize Karanténa už před patnácti lety zobrazil Londýn v izolaci.

Foto: HOST - vydavatelství, s.r.o.

Peter May - Karanténa. Thriller, který předpověděl celosvětovou pandemii.

Článek

Mrazivě realistické proroctví

Celosvětově uznávaný autor kriminálních románů Peter May napsal Karanténu už v roce 2005. Jeho nakladatel o ni ale tehdy nestál. Obával se totiž, že je příběh o Londýně zmítaném strachem ze smrtícího viru přitažený za vlasy – něco takového by se přece ve skutečnosti nikdy nemohlo stát. Rukopis proto skončil založený v autorově psacím stole. A místo něj se May věnoval přípravě dalších knih. Proslavila jej především bestsellerová trilogie z ostrova Lewis a šestidílná série čínských thrillerů s mladým komisařem Li Jenem a americkou soudní lékařkou Margaret Campbellovou.

Foto: HOST - vydavatelství, s.r.o.

Peter May je českým čtenářům znám díky sérii Čínských thrillerů nebo trilogii z ostrova Lewis.

A pak přišel koronavirus

Letošní situace ohledně nového koronaviru ale všechno změnila. A tak se kniha napsaná před patnácti lety náhle stala velmi aktuální. V její předmluvě z letošního jara Peter May vysvětluje: „Když píšu tyto řádky, jsem zalezlý doma ve Francii a dům můžu opustit pouze ve výjimečných případech. Celý svět pustoší nový koronavirus, SARS-CoV-2, a společnost, jak ji známe, se rychle rozpadá. (…) Podobnost pandemii, kterou jsem vylíčil v Karanténě, je strašidelná. Proto mi současná situace připadala jako vhodný důvod otevřít zaprášenou složku na Dropboxu, vydolovat z ní starý rukopis a podělit se o něj se svými čtenáři — abychom si uvědomili, o kolik horší by všechno ještě mohlo být.“

Foto: HOST - vydavatelství, s.r.o.

Thriller Petera Maye vznikl před 15 lety, tehdy byl však jeho děj „příliš vzdálený realitě“

Z knihy, která před lety nikoho nezajímala, se kvůli podobnosti s problémy dnešního světa rázem stala senzace. Britský deník The Guardian o ní napsal: „Chřipkový virus v knize je mnohem smrtelnější než nový koronavirus, ale zobrazení města v karanténě a autorův popis šíření nemoci jsou hrozivě prorocké.“

Karanténa se v Británii už čtvrtý týden drží v žebříčku bestsellerů deníku The Sunday Times a kromě realistického vyobrazení velkoměsta v izolaci získává nadšené recenze i její poutavá detektivní zápletka.

A sám Peter May k úspěchu knihy dodává: „Když jsem před patnácti lety napsal Karanténu, nikdo se s ní nedokázal ztotožnit. Teď to dokážou všichni.“

Nechte se uchvátit příběhem inspektora Jacka MacNeila, který musí vést vyšetřování vraždy i ve chvíli, kdy virus zasáhne jeho vlastní rodinu. Co ho zastaví dřív? Virus, nebo vrazi?

Kniha vychází v překladu Filipa Drlíka u nakladatelství Host, které vydalo i všechny předchozí Mayovy knihy. S 15% slevou můžete Karanténu objednávat přímo na webu nakladatelství.

Výběr článků

Načítám