Hlavní obsah

Venkovní žaluzie vs. předokenní rolety – jak zvolit správně mezi oběma řešeními?

Novinky, LOMAX & Co s.r.o.

V segmentu stínicí techniky každým rokem roste obliba venkovních řešení. Důvodem je zejména násobně vyšší účinnosti ve srovnání s vnitřními variantami. Jak se ovšem rozhodnout v momentu, kdy člověk zvažuje pořízení venkovních žaluzií, nebo předokenních rolet? Přinášíme několik základních rad.

Foto: LOMAX & Co s.r.o.

Předokenní roleta v dřevo dekoru Zlatý dub

Článek

Jedním z důvodů, proč si člověk pořizuje stínicí techniku, je co největší odclonění venkovního světla. „V takových případech se vyplatí poohlédnout se po předokenních roletách, které díky své konstrukci zajistí dokonalé zatemnění interiéru. Ani v pravé poledne tak člověk nepozná, že vůbec svítí slunce. Pokud se ho navíc týká některý z výše uvedených problémů, vyplatí se při výběru stínicí techniky zaměřit spíše na předokenní rolety,“ uvedl Petr Přichystal ze společnosti LOMAX, která se zabývá produkcí stínicí techniky.

Regulace světla v obývacích místnostech 

Zároveň však může existovat řada případů, kdy si člověk chce množství slunečního svitu, který proniká do místnosti, regulovat. „Právě variabilita natočení lamel je jednou z hlavních devíz venkovních žaluzií. I při úplném zatažení navíc do interiéru pouštějí určité množství světla. Zároveň nicméně platí, že díky jejich umístění v exteriéru dokážou zadržet až 96 % sluneční energie. Teplo proto na rozdíl od vnitřních žaluzií do interiéru vůbec nepustí a namísto jeho přehřívání ho tak naopak pasivně chladí,“ zmínil jednu z výhod venkovních žaluzií Petr Přichystal.

Foto: LOMAX & Co s.r.o.

Venkovní žaluzie Z93 v barvě Antracit a vchodové dveře AKTIV 77 s Creative 907

Eliminace rušivých zvuků z okolí 

Zejména u starších domů a bytů v blízkosti silnic se uživatelé setkávají s nepříjemným jevem, kdy je kvůli špatné zvukové izolaci oken ruší projíždějící auta. Velmi podobná situace pak může nastat i v rušných centrech měst, kde se v nočních hodinách pohybuje množství lidí. Tento problém mohou přitom vyřešit předokenní rolety, které díky své konstrukci snižují hladinu hluku až o 16 dB.

Foto: LOMAX & Co s.r.o.

Předokenní rolety v dřevo dekoru Zlatý dub

Odrazení zlodějů díky automatizaci

Jak ochránit domov při odjezdu na dovolenou před zloději? Jedním z řešení může být například automatizace stínicí techniky, která se pohybuje i v případě, že se člověk nenachází v domácnosti. Potenciálního zloděj tak prakticky nenapadne, že je domácnost aktuálně neobývaná. Stínění může buď reagovat na povětrnostní podmínky nebo jen plnit předem naprogramované příkazy. Více variabilní jsou v tomto směru venkovní žaluzie, které umožňují i pouhé naklápění lamel.

Foto: LOMAX & Co s.r.o.

Venkovní žaluzie Z93 v barvě antracit

Stabilní teplota v domácnosti po celý rok 

Pokud mají okna špatnou zvukovou izolaci, je téměř jisté, že se u nich vyskytne problém i s izolací tepelnou. Právě úniky tepla přitom mohou pomoci alespoň částečně řešit opět předokenní rolety. „Výhoda plyne opět z jejich konstrukce, kdy nejen že nepustí dovnitř nadměrný hluk z okolí a sluneční světlo v létě, ale také pomáhají zadržet teplo v interiéru. Uživatel to ocení zejména v zimním období. Díky roletám tak může být teplota v domácnosti po celý rok relativně stabilní,“ doplnil Petr Přichystal.

Výběr článků

Načítám