Hlavní obsah

Republika se probouzí. Kam vyrazit za kulturou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirová epidemie na několik týdnů utlumila veškeré kulturní aktivity v zemi. Zavřela divadla, kina, rušily a přesouvaly se koncerty. Naštěstí se s přírodou probouzí i umělecká scéna a objevují se první akce. Kam teď můžete vyrazit za kulturou?

Republika se probouzí. Kam vyrazit za kulturou?

Článek

Epidemie přinesla negativa i pozitiva

Bylo to těžké období pro kulturu, které v sobě mělo hodně nejistoty. S překotným vývojem situace se nevědělo dne ani hodiny, kdy dojde k další změně a od postupného omezování počtu lidí jsme došli až k úplnému zákazu hromadných akcí, rušení programů a vracení vstupenek. Kulturní scéna na 66 dní utichla. Naštěstí ne úplně.

Stejně jako v jiných odvětvích, i tady se povedl částečný přesun do on-line prostoru, skrze který s námi zůstala v kontaktu. Na obrazovky se dostaly živé koncerty, divadelní představení i konference. Umělci se nezastavili před ničím a našli všechny způsoby, jak nám vykouzlit úsměv na tváři a podržet nás (a zároveň i sebe) v těžkých časech. Ukázalo se, že to jde i takhle. Ale je na čase, aby se kultura vrátila do off-line prostoru.

První kroky k obnově kulturní scény

První vlaštovku vyslalo na začátku května Národní divadlo, které spustilo předprodej na představení v září a říjnu. K tomu navíc přibyla 10% sleva pro všechny, kterým bylo zrušeno představení. Nedlouho poté se k promítání vrátily kinosály po celém Česku a sezónu opět rozjelo Divadlo Ungelt, které těží ze svého komorního charakteru a prostoru pro 100 diváků. S postupným uvolňováním opatření se k nim přidávají i další instituce.

Národní divadlo

Kam vyrazit v květnu a červnu

Kromě výše zmíněných se na divadelní prkna vrací herci Divadla v Celetné a Činoherního klubu. Strádat nebudou ani milovníci klasické hudby, pro které se otevírá Pražské filharmonie. Pozadu nezůstalo ani Národní divadlo, které nakonec přidalo pět mimořádných představení v červnu. V omezeném počtu diváků na vás čeká inscenace Manon Lescaut, balet Kylián – Mosty času a operní koncertní gala. Na své si přijdou i milovníci přírodních krás.

Výlet do jeskyně pro celou rodinu

Od 25. května se veřejnosti otevírají také přírodní památky, které vás obohatí a potěší na duši. Prodejní síť Colosseum Ticket pro vás připravila ve spolupráci se Správou jeskyní ČR online prodej vstupenek do všech 14 zpřístupněných jeskyní na území naší republiky. Vzhledem k jejich omezenému počtu je to tak ta nejjistější cesta, jak si je zajistit pro celou rodinu a po příjezdu hladce projít odbavením bez zbytečných front.

Moravský kras

Čeká nás mnohem víc

Tím vším samozřejmě možnosti kultury nekončí. Postupem času se probouzejí další projekty, na které se už teď můžete těšit, včetně přesunutých koncertů. Stačí si jenom chvíli počkat!

Výběr článků

Načítám