Hlavní obsah

Při léčbě rakoviny hraje roli každá vteřina. Správná léčba vás vrátí rychleji do života

Nikdo z nás nechce z úst lékaře slyšet slovo rakovina. Člověku se zamotá hlava a svět potemní. Rakovina ale neznamená konec života. Některé typy, jako na příklad rakovina lymfatických uzlin, tzv. lymfomy, jsou úspěšně léčitelné. Lymfomy tvoří zhruba šest procent nádorových onemocnění a velmi často bohužel postihují osoby v mladém věku.

Foto: Proton Therapy Center Czech

Recepce Protonového centra

Článek

Každý rok v České republice onemocní rakovinou lymfatických uzlin zhruba 1300 lidí. Maligní (zhoubné) lymfomy se nejčastěji projevují zvětšením mízních (lymfatických) uzlin a dalšími příznaky, jako jsou například otoky, dráždění ke kašli, dušnost, pocit plnosti břicha, trávicí obtíže nebo zvětšení sleziny. K nejvýznamnějším spouštěčům nemoci patří oslabený imunitní systém, mezi další příčiny řadíme nejčastěji virové infekce.

I slečně Karolíně stačila jedna infekce, aby se jí obrátil život vzhůru nohama. Krátce po 26. narozeninách odcestovala na pobyt do Thajska. „Jednoho dne při jízdě na motorce do mě v křižovatce narazilo auto. Do rány se dostala infekce a místní thajský lékař mi pořád dával antibiotika. Když léčba nezabrala, zkusili jsme další léky, pak třetí a takhle to trvalo asi dva měsíce,“ popisuje začátek svého onemocnění Karolína. Jednoho dne si všimla boule v nadklíčku, která nezmizela ani po čtrnácti dnech. Rozhodla se proto vrátit domů a absolvovala několik vyšetření. Na jejich konci stála diagnóza Hodkginův lymfom.

Foto: Proton Therapy Center Czech

Šetrně léčit a zachovat kvalitu života

Po sérii několika chemoterapií se Karolína dozvěděla, že bude muset podstoupit ještě ozařování. Cílem moderní onkologické léčby je zajistit pacientům maximální šanci na vyléčení, a to při minimalizaci vedlejších účinků. A toho se velmi dobře daří dosahovat pomocí protonové léčby. Ta je ze zákona hrazena zdravotními pojišťovnami a je tak dostupná všem pacientům z České republiky. „Protonová léčba má být vždy zvažována zejména u pacientů s nutností ozáření mediastina (hrudníku). Hrudník obsahuje množství orgánů, které mohou být zářením poškozeny. Pro tyto pacienty představuje protonová léčba ve většině případů nejšetrnější možnou techniku záření.“, říká MUDr. Kateřina Dědečková, vedoucí lékařka pro léčbu maligních lymfomů Protonového centra.

„Do Protonového centra jsem docházela necelý měsíc a léčbu jsem snášela docela dobře. K 27. narozeninám jsem dostala ten nejkrásnější dárek. Dostala jsem zprávu z vyšetření z PET/CT, že jsem v pořádku,“ uzavírá svůj šťastný konec Karolína.

Mít pocity jistoty, bezpečí a komfortu

Protonové centrum (PTC) mohou kontaktovat nejen pacienti, kterým byl diagnostikován maligní lymfom, ale též pacienti, kterým bylo zjištěno nádorové onemocnění prsu, prostaty, hlavy a krku, centrální nervové soustavy, zažívacího traktu nebo plic. Vstřícný přístup a vlídná komunikace jsou zde prioritou. Každý pacient, který PTC kontaktuje, dostane k dispozici osobního koordinátora, který mu zodpoví jeho dotazy a pomůže naplánovat všechna vyšetření a konzultace u lékaře.

Foto: Proton Therapy Center Czech

• Léčba v Protonovém centru (PTC) je hrazena ze zdravotního pojištění.

• Léčba v Protonovém centru (PTC) je hrazena ze zdravotního pojištění. • Kontaktovat PTC může kdokoli a ze všech krajů ČR.

• Léčba v Protonovém centru (PTC) je hrazena ze zdravotního pojištění. • Kontaktovat PTC může kdokoli a ze všech krajů ČR. • Nepotřebujete doporučení ani souhlas lékaře.

• Nejnovější informace najdete na webových stránkách www.ptc.cz a na Facebooku Centrum protonové léčby. Také je pro více informací možné zavolat na +420 222 999 000.

Výběr článků

Načítám