Hlavní obsah

Na prostatu si po šedesátce stěžuje každý třetí muž, nepodceňujte prevenci

Novinky, ALFA MEDIMEDIA, s.r.o.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po padesátých narozeninách si na prostatu stěžuje každý desátý muž, po šedesátce je to už každý třetí. Jedná se o důležitý orgán, jehož prevenci by muži neměli zanedbávat. Velká část mužů o své prostatě ale prakticky neví, dokud se neobjeví nějaký problém.

Foto: ALFA MEDIMEDIA, s.r.o.

Je třeba nepodceňovat prevenci.

Článek

Prostata neboli předstojná žláza je mužský orgán, který je součástí pohlavního ústrojí. Jejím hlavním úkolem je vytváření sekretu, který je součástí ejakulátu, a který usnadňuje přežití a transport spermií. Jedním z nejčastějších problémů s prostatou je její nezhoubné zvětšení neboli benigní hyperplazie prostaty. Zvětšená prostata se projevuje například častým a přerušovaným močením, slabým proudem moči nebo neschopností se zcela vyprázdnit. Při problémech s prostatou hraje roli několik faktorů, tím hlavním je ubývání mužského hormonu testosteronu spolu s přibývajícím věkem.

Je důležité si uvědomit, že problémy s prostatou nejsou něčím, s čím by se měli starší muži smířit. Není normální vstávat několikrát za noc na záchod nebo chodit na toaletu každou půlhodinu, a to ani v pokročilém věku. Většina problémů s prostatou se dá díky prevenci zachytit již v raném stádiu, což znamená, že případná léčba bude snadnější a ustoupení problémů rychlejší. Právě proto je třeba nepodceňovat prevenci.

Foto: ALFA MEDIMEDIA, s.r.o.

Na stránkách www.UROtest.cz zjistíte více informací o problémech s prostatou. Zároveň si můžete vyplnit dotazník a zjistit tak stav vaší prostaty.

Vyšetření prostaty u lékaře zabere chvilku a není bolestivé. Mělo by být součástí preventivní prohlídky každého muže, kterou provádí praktický lékař a je doporučována jednou za dva roky, a to i v okamžiku, kdy muž nemá žádné zdravotní problémy. Lékař prostatu vyšetřuje pohmatem přes konečník. Vyšetření se zpravidla provádí v leže na boku s pokrčenými nohami. Pokud lékař zjistí změny ve velikosti prostaty nebo jiné nepravidelnosti, pošle muže k urologovi, který provede další vyšetření jako je odběr krve, vyšetření prostaty ultrazvukem apod. Vyšetření prostaty nebolí. Pokud je prostata na dotek bolestivá, značí to nějaký problém a v takovém případě je jedině dobře, že lékař prostatu vyšetřil.

Pokud se muž přeci jenom návštěvy lékaře obává a nějakými problémy s prostatou nebo močením již trpí, může si zkusit v klidu a pohodlí domova vyplnit UROtest. Jedná se o dotazník, jehož otázky jsou mezinárodně uznávané. Výsledky UROtestu poskytnou muži základní přehled o stavu jeho prostaty a močového měchýře a dá návod jak dále postupovat. V případě, že jsou výsledky takové, že má muž navštívit lékaře je dobré vzít vyplněný UROtest s sebou. UROtest poskytne lékaři podklady pro stanovení správné diagnostiky a zahájení vhodné léčby.

doc. MUDr. Jan Krhut, Ph.D.: Prevence a pravidelné kontroly prostaty jsou velmi důležité.Video: Alfa Medimedia

Výběr článků

Načítám