Hlavní obsah

Kyberútočníci hledají stále nové cesty do našich peněženek. Jak nenaletět na podvody s kryptoměnami?

Novinky, ESET software spol. s r.o.

O kryptoměnách se v současnosti mluví víc než kdy dřív. Slibují totiž výnosnější alternativu k tradičnímu investování a cestu, jak své úspory ochránit před inflací. Nad jejich pořízením uvažuje stále více lidí, i když jejich růst na trzích střídají strmé propady. A příležitostí se stávají také pro kybernetické útočníky.

Foto: ESET software spol. s r.o.

Kyberútočníci hledají stále nové cesty do našich peněženek. Jak nenaletět na podvody s kryptoměnami?

Článek

Podvodníci na internetu rádi využívají aktuální události i módní trendy. Ačkoli kryptoměny zažily v minulých týdnech na trzích propad, očekávat můžeme období, kdy bude jejich nižší cena opět ideální k nákupu. A můžeme mít jistotu, že podvodníci na to budou připraveni.

Proč jsou kryptoměnové podvody tak rozšířené?

Důvodů můžeme najít hned několik. Na rozdíl od tradičního akciového trhu je ten s kryptoměnami pro investory regulován jen málo nebo vůbec žádnými předpisy. Prudký růst střídaný prudkými pády a opětovným růstem láká lidi, kteří sní o pohádkovém zbohatnutí. Zlatou kryptoměnovou horečku navíc silně podporují také média a příspěvky na sociálních sítích. Zprávy a příspěvky přitom často nemusí být ani pravdivé. Stačí, že se jim daří upoutat pozornost veřejnosti a snadno se pak stanou návnadou, kterou útočníci rádi zneužijí pro phishingové zprávy.

S jakými dalšími podvody se můžeme setkat?

Ponziho schéma (také letadlo nebo pyramida) - podvodná machinace, při které jsou oběti nalákány k investicím do neexistujících společností za účelem rychlého zbohatnutí. Výnosy jsou obětem vypláceny z investic dalších lidí, kteří také naletí.

Podvod Pump & Dump - podvodníci vybízejí k nákupu akcií málo známých kryptoměnových společností. Hodnota těchto akcií následně prudce vzroste, podvodník svoje prodá a akcie obětí zůstanou bezcenné.

Falešná doporučení od celebrit – podvodníci zneužívají jména celebrit a na sociálních sítích jim ukradnou účet nebo založí falešný. Jejich jménem pak vyzývají k podvodným investicím. Podobné podvody se již objevily i v Česku.

Neexistující burzy – taktika, při které podvodník za poplatek slibuje přístup k virtuální hotovosti uložené na kryptoměnových burzách. Burzy ale neexistují a oběti podvodu nemají žádnou šanci získat zaplacený poplatek zpět.

Podvodné aplikace – kyberzločinci falšují legitimní aplikace pro kryptoměny a nahrávají je do obchodů s aplikacemi. Spolu s takovou aplikací ale uživatel stáhne také škodlivý kód, který může ukrást jeho přihlašovací údaje do kryptoměnové peněženky.

Jak ochránit své peníze a zůstat v bezpečí?

Stejně jako u ostatních podvodů na internetu, i v těchto případech se vyplácí přistupovat k investicím do kryptoměn opatrně a se zdravou skepsí. Zbystřit byste měli v okamžiku, kdy se vám bude něco zdát příliš lákavé na to, aby to byla pravda. V těchto situacích vás totiž intuice nezklame.

Pokud vám přijde nabídka k investicím od neznámého odesílatele, zjistěte si o něm na internetu co nejvíce informací. Podvodníci bohužel mohou zneužít i účty našich přátel na sociálních sítích a v konverzaci se za ně vydávat. Kontaktujte přátele jinou cestou, například po telefonu, a zprávu si s nimi ověřte.

U svých kryptoměnových účtů si zapněte dvoufaktorové ověření a používejte na svém počítači i chytrém telefonu kvalitní antivirový software. Všechny aplikace a programy stahujte pouze z oficiálních obchodů, jako jsou App Store, Google Play nebo Microsoft Store. Operační systém zařízení včetně všech programů a aplikací nezapomínejte pravidelně aktualizovat.

Výběr článků

Načítám