Hlavní obsah

Glukózové senzory – krok k tomu, aby se diabetikům žilo lépe

Novinky, Abbott Laboratories, s.r.o.

Nedílnou součástí života diabetika je selfmonitoring čili pravidelné měření hladiny glukózy samotným pacientem. Ty tam jsou doby, kdy nejrozšířenější způsob měření cukru u diabetika vyžadoval píchnutí do prstu. Revolučním způsobem měření glykémie se staly glukózové senzory. Dokážou nejen rychle měřit, ale i ukládat získané hodnoty.

Foto: Abbott Laboratories, s.r.o.

Glukózové senzory – krok k tomu, aby se diabetikům žilo lépe

Článek

Selfmonitoring – nezbytný průvodce diabetika. Poté, co lékař pacientovi diagnostikuje cukrovku, se stává monitorování hladiny glukózy neodmyslitelnou součástí jeho života. Ale aby byl selfmonitoring opravdu efektivní, je důležitá pravidelnost.

Jenže mnoho lidí s diabetem si neměří hladinu glukózy tak často, jak to doporučuje jejich lékař. Jak zjistil průzkum „Já a cukrovka“, provedený společností Abbott mezi českými diabetiky 2. typu, 50 % respondentů si neměří hladinu glukózy pravidelně a dalších 25 % si ji neměří vůbec.¹ Podpořit pravidelnost a efektivitu měření by mohly právě chytré technologie.

Foto: Abbott Laboratories, s.r.o.

Senzor navíc při použití ukazuje trendové šipky

Kontrola bez vpichu do prstu

Moderní technologie, jakou je například systém pro okamžité monitorování glukózy FreeStyle Libre (Senzor) od společnosti Abbott, pomáhají v reálném čase zmapovat vliv běžných každodenních činností diabetika a jeho stravy na hladinu glukózy.

Výhodou je, že při měření senzorem není třeba provádět nepříjemný vpich do prstu, například po vydatném obědě. Senzor se aplikuje na zadní stranu horní části paže, měření zvládne i malé dítě od 4 let za asistence rodiče nebo zákonného zástupce – stačí pouze přiložit čtečku. Senzor navíc při použití ukazuje trendové šipky, které diabetika navedou a upozorní jej, zda hladina cukru bude stabilní nebo bude v nejbližší době stoupat či klesat. Naměřená data čtečka uchovává po dobu až 90 dní. S hodnotami koncentrace glukózy se mohou ukládat i poznámky. Lze tak sledovat jídlo, inzulín, cvičení a léky, které diabetik bere. Výměna a aplikace senzoru je také snadná a bezpečná.

Foto: Abbott Laboratories, s.r.o.

Senzor neustále monitoruje a ukládá data o hladině glukózy

Se senzorem do bazénu i do fitka

Člověk s diabetem se nemusí po aplikaci senzoru bát žádných zásadních omezení. Senzor je voděodolný, takže sprcha mu neublíží. Dokonce ani vyznavači aktivního způsobu života nemusí kvůli senzoru slevit ze svých zálib a koníčků. Mohou s ním plavat – je však nutné dodržet maximálně třicet minut plavání v kuse a nepotápět se do hloubky větší než jeden metr. Nevadí mu ani sportování.

Pacienti s diabetem 1. typu mají glukózový senzor i čtečku plně hrazené z veřejného zdravotního pojištění.²  Možnost získat senzorový systém na předpis mohou pacienti konzultovat se svým diabetologem.

Systém pro okamžité monitorování glukózy FreeStyle Libre (Čtečka) a systém pro okamžité monitorování glukózy FreeStyle Libre (Senzor) jsou zdravotnickými prostředky. Čtečka systému pro okamžité monitorování glukózy FreeStyle Libre při použití se senzorem FreeStyle Libre je indikována pro měření hladin glukózy v tkáňovém moku u osob s diabetem mellitem (ve věku od 4 let), včetně těhotných žen. Čtečka a senzor mají sloužit jako náhrada za měření glykémie při samostatné léčbě diabetu včetně dávkování inzulínu. Fyziologické rozdíly mezi tkáňovým mokem a kapilární krví mohou vést k rozdílům ve zjištěných hodnotách koncentrace glukózy. V době rychlé změny glykémie, např. po jídle, podání dávky inzulínu nebo po cvičení, mohou být pozorovány rozdíly v hodnotách koncentrace glukózy v tkáňovém moku a v kapilární krvi. LibreView je zdravotnický prostředek určený pro použití jak pacienty a osobami, které o ně pečují, tak zdravotníky, aby pomáhal lidem s diabetem a jejich ošetřujícím zdravotníkům při kontrole, analýze a vyhodnocování historických údajů o měření glukózy za účelem podpory účinného managementu diabetu. Čtěte pečlivě uživatelské příručky a informace o bezpečném používání. Číslo notifikované osoby: 2797.

ADC-58001 v 1.0 05/22

¹ Zdroj: Průzkum Instant Research „Já a cukrovka“ realizovaný v květnu 2020. Celkem 219 respondentů s diabetem 2. typu, reprezentativní vzorek populace ve věku 21–65 let, celá ČR.

Výběr článků

Načítám