Hlavní obsah

Filmaři jsou v Moravskoslezském kraji jako doma

Novinky, Moravskoslezský kraj

Na severu Moravy a ve Slezsku už vás nepřekvapí, když někde narazíte na filmový štáb s kamerou. Filmaři mají v našem regionu skvělé podmínky i podporu, na natáčení filmů významně přispívá Moravskoslezský kraj. Předloni filmařům rozdělil 5 milionů korun a chystá další balík peněz. Na nové filmy má v plánu přispět dokonce 7 a půl milionu korun.

Foto: Moravskoslezský kraj

Štáb filmu Hrana zlomu

Článek

„Našemu kraji zájem filmařů rozhodně pomáhá. Příchozí produkce podporují místní ekonomiku, zvyšují prestiž našeho regionu i jeho atraktivitu. Proto budeme rádi, když si nás produkce budou vybírat pro natáčení filmů co nejčastěji. Dotační program má samozřejmě řadu podmínek, těmi nejzásadnějšími je rozsah využití místních lokací a služeb, počet natáčecích dnů v regionu, propojení projektu s Moravskoslezským krajem a jeho propagační potenciál,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo a doplnil, že krajské peníze mohou pokrýt maximálně polovinu uznatelných nákladů projektu. Produkce si budou moci na přelomu listopadu a prosince tohoto roku požádat o sto tisíc až dva miliony korun.

Před dvěma lety Moravskoslezský kraj podpořil celkem 10 filmů. Byly mezi nimi 3 dokumenty, jeden krátký a šest celovečerních hraných filmů. Mezi podpořenými projekty bylo pokračování filmu Copak je to za vojáka, který bude točit místní režisér Vladimír Skórka a opět si v něm zahraje oblíbený herec Jiří Langmajer.

Foto: Moravskoslezský kraj

Ve filmu Hrana zlomu exceluje Štěpán Kozub

Do kin nedávno přišel film Hrana zlomu se skvělým Štěpánem Kozubem. I tento film dostal podporu Moravskoslezského kraje. Za zmínku například stojí i podpořený film Trofej.

Nejvyšší dotaci, rovný milion korun, získal film Citlivý člověk na motivy knihy Jáchyma Topola. Film Tři týdny pod mořem je nejvíce vizuálně spjatý s lokacemi Moravskoslezského kraje a plánuje zde nejvíc natáčecích dnů. Výraznou vazbu na region budou mít i podpořené dokumenty Jeseníky – opouštěný ráj, dokumentární série Paměť Moravskoslezského kraje a snímek dokumentující svérázný subregion Duše Gorola.

Výběr článků

Načítám