Hlavní obsah

Desetina uživatelů používá jediné heslo. Podle expertů riskují

Novinky, ESET software spol. s r.o.

Heslo je základní prvek ochrany dat na internetu. Češi za bezpečné považují především složité heslo, což ale v praxi příliš neaplikují. Dvě třetiny respondentů uvádějí, že si hesla pamatují a třetina si je zapisuje.

Foto: ESET software spol. s r.o.

Desetina uživatelů používá jediné heslo. Podle expertů riskují

Článek

Bezpečnostní experti opakovaně varují, že na přihlašovací údaje se v České republice často útočí a je tedy nutné na jejich ochranu dbát. Podle nedávného výzkumu společností ESET a Seznam má necelá desetina uživatelů jen jediné heslo, nemalá část uživatelů hesla recykluje nebo s nimi nenakládá bezpečně.

Bezpečné heslo je složité, myslí si Češi

Češi si myslí, že bezpečné heslo by mělo být složité a unikátní. Od minulého roku klesl počet lidí, kteří by preferovali zapamatovatelné a logicky odvoditelné heslo.

„Unikátní heslo je bezpečnější vždy. Se složitostí a délkou je to problematické. Samozřejmě, že velmi komplexní dlouhá hesla jsou bezpečná, na druhou stranu, ale s nimi musíte také správně nakládat. Silná hesla si prostě z hlavy zapamatujete jen těžko. Osobně bych doporučil využívat jednoduché věty, takzvané heslové fráze,“ radí Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky ESET.

Jen třetina lidí využívá jedinečné heslo pro každou službu

Obecně se doporučuje používat každou službu jiné přihlašovací údaje, v praxi tak půjde o desítky různých údajů. Toto pravidlo dodržuje jen 32 % Čechů. Nejméně pečliví jsou uživatelé do 24 let, kteří nejčastěji používají několik hesel, která náhodně opakují. Celkově takto postupuje 49 % mladých Čechů.

Necelá čtvrtina českých uživatelů rozlišuje různá hesla podle typu služby – například jedno pro sociální sítě a jiné do e-shopů. Největším rizikem je používat jediné heslo, takto postupuje 7 % Čechů.

„Točit několik málo hesel bych nedoporučil. Z praxe vidíme, jak neblahé důsledky tento postup má. Stačí únik přihlašovacích údajů z jedné služby a kyberzločincům okamžitě otevíráte dveře k dalším. Za ještě větší hazard pak považuji využívání jediného hesla pro všechny služby,“ varuje Dvořák z ESETu.

Třetina lidí si hesla píše

Přes 60 % Čechů uvedlo, že si přihlašovací údaje zapamatuje z hlavy. Dalších 29 % uvádí, že si je zapisuje. Speciální program pro správu hesel, který odborníci doporučují, využívá stejně jako loni jen 23 % Čechů.

„Jednoznačně doporučuji zvolit si správce hesel a ukládat hesla v něm. Snaha pamatovat si všechna hesla je zrádná. Nepřímo vás to nutí k zjednodušování přihlašovacích údajů.

Zapisování hesel není také nejvhodnější. Takový notýsek můžete snadno ztratit nebo vám ho může někdo vzít,“ konstatuje Dvořák.

Správce hesel, který hesla dokáže bezpečně ukládat a šifrovat, obsahují také některé prémiové anti-malware programy. Odborníci rovněž doporučují zapnout si více faktorové ověření u všech služeb, které to umožňují.

Výběr článků

Načítám