Hlavní obsah

Co určitě nechcete v létě zažít na vlastní kůži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kromě příjemné relaxace je se zahraniční dovolenou bohužel spojené i riziko exotických nemocí. Jaké vás na cestách mohou potkat a jak jim účinně předejít?

Komáři přenáší například žlutou zimnici.

Článek

Čím dále za humna cestujeme, tím většímu počtu bakterií, virů a parazitů jsme vystaveni. Naše těla se musí vypořádat s tím, co jsme neměli šanci nikdy poznat.

Jaká exotická překvapení vás mohou čekat?

Žlutá zimnice

Žlutá zimnice je onemocnění, se kterým se můžete setkat kolem rovníku v Africe a Jižní Americe. Nemoc přenáší komáři nebo blízký kontakt s nakaženým člověkem. Nikdy nepodceňujte očkování proti němu, protože pro nás turisty, kteří se s nemocí po generace v našich zeměpisných šířkách nesetkáváme, je riziko úmrtí rovných 50 %. Očkování je účinné a imunita přetrvá až 10 let, pokud se nenecháte znovu přeočkovat.

Břišní tyfus

Bakterie břišního tyfu jsou příčinou horečky, bolesti hlavy, nechutenství a vyrážky nebo průjmu. Na tyto potvory můžete narazit v kontaminované vodě v oblastech s nízkými hygienickými standardy. Nemoc většinou neohrožuje život cestovatelů, ale dokáže pěkně potrápit a zkazit požitek z vysněné dovolené.

Žloutenka

Děli se na tři základní typy - A, B a C-, přičemž tyo B většinou k celoživotním následkům. Očkování proti typu A a B je jednoduché a po přeočkování i doživotně platné. Na typ C neexistuje účinné očkování, ale je možné se mu vyhnout základním hygienickými a intimními návyky.

Parazité

Z dovolené si můžete přivézt mnoho „domácích“ mazlíčků s sebou – od mikroskopických jednobuněčných améb až po sedmimetrové tasemnice. Je jich celá škála a není možné vypsat všechna nebezpečí, která na nás čekají. Jednoduchá pravidla platí všude a mohou vám ušetřit mnoho trápení.

1. Jezte jen to, o čem máte přehled. Pouliční stánky jsou lákavé, ale ne vždy jsou tato jídla bez následků.

2. Pijte jen to, co je zavřené. To, že si objednáte lahev s vodou k obědu, ještě neznamená, že ji vychytralý kuchař nenaplnil vodou z obecního vodovodu či studny. Požadujte, abyste si lahev mohli otevřít až vy.

3. Nekoupejte se tam, kde to neznáte. To, že se někde koupou místní, ještě neznamená, že ono místo je vhodné i pro nás – Evropany se zhýčkanou imunitou.

4. Nehlaďte a nemazlete se s místními zvířaty. Přenos parazitů ze zvířat na člověka je velmi nebezpečný.

Jak se tedy před cestou co nejlépe připravit?

Nikdy nepodceňujte doporučené očkování. Nejlépe několik měsíců před odjezdem se informujte, s jakými neznámými nemocemi se můžete během své vysněné dovolené setkat. A navštivte svého lékaře, který vám s očkováním poradí. Většinou byste cestu přežili i bez očkování a možná jen s nemocí menšího charakteru, která dokáže tak maximálně dovolenou zkazit, ale nikdy nevíte, zda si právě na vás nesedne smůla a neodjedete domů v lepším případě „jen“ v ohrožení života. Podceňovat byste také neměli kvalitní cestovní pojištění. Nikdy nevíte, kdy vám asistence a rychlá profesionální pomoc pojišťovny zachrání zdraví nebo život.

I když očkování zachraňuje mnoho životů, na delší cestu se připravte tak, že budete dbát na správnou životosprávu a chránit svůj imunitní systém. Také se vyhněte jídlu z tržišť a nebalenou vodu nepoužívejte ani na čištění zubů! A pokud přece jen neodoláte a voňavé výtvory místní kuchyně musíte ochutnat, určitě mějte po ruce zásobu léků proti průjmu.

Výběr článků

Načítám