Hlavní obsah

Teploty klesají, zima se blíží… A co na to vaše pneu?

Novinky, NejlevnejsiPNEU.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česku vládne podzim a řidiči právě řeší přezutí letních pneu na zimní. Mnozí přezouvají už během října, jiní čekají na listopad či prosinec a zbytek jezdí celý rok na letních či zimních pneu. A jak jste na tom vy?

Blíží se čas na zimní pneumatiky

Článek

Nejen sníh a led, ale také teplota

Mezi velkým počtem řidičů stále panuje názor, že zimní pneumatika patří na sníh a led. Pokud sněží či mrzne minimálně, nejsou třeba. To je ale častý omyl. Zimní pneumatika není na zimní podmínky připravena jen vzorkem dezénu, který zaručuje její maximální adhezi na umrzlém nebo rozbředlém sněhu, ale také použitou směsí.

Tyto pneu jsou totiž vyráběny z mnohem měkčí směsi než letní a kaučuková směs bývá ještě obohacena o siliku a další komponenty. Pneumatika si tak zachovává maximální přilnavost i za nízkých teplot. Letní pneu v zimních teplotách naopak tvrdnou, a to se pak negativně projevuje v důležitých jízdních parametrech, jako je například brzdná dráha vozidla. Jakmile teploty pravidelně klesají pod 7 °C, je načase mít na voze odpovídající pneumatiky.

Zimní pneu za různou cenu

Většina řidičů sáhne po klasických zimních pneumatikách a rozhodně neprohloupí. V tomto segmentu je opravdu z čeho vybírat – od prémiových značek jako Nokian, Continental nebo Goodyear, zaměřených na vozy vyšší třídy, přes střední třídu jako Uniroyal nebo Fulda až po segment takzvaných ekonomických neboli rozpočtových pneumatik, které poskytují dobrou kvalitu a zároveň jejich pořízení nepředstavuje horentní položkou v rodinném rozpočtu.

Uvedené dělení pneumatik je samozřejmě orientační a dnes se mnohé pneu z ekonomické třídy řadí kvalitou a životností spíše do středního segmentu. Právě takovýto posun zaznamenaly v posledních letech pneumatiky jako Riken, což je původně japonská značka, kterou však převzal Michelin a dnes tyto pneu vyrábí ve svých evropských továrnách, anebo Nankang, tchajwanský výrobce, který se stále více prosazuje i u evropských motoristů.

Michelin CrossClimate

Bezpečně do zimy i bez klasických zimních pneumatik

Pro řidiče, kteří chtějí ušetřit čas i peníze, existují také kvalitní alternativy. V našich klimatických podmínkách a za předpokladu, že jezdíte spíše v nížinách, určitě stojí za vyzkoušení letošní novinka od Michelinu.

Francouzský výrobce uvedl na trh novou letní pneumatiku Michelin CrossClimate, která je jedinou letní pneumatikou s homologací pro jízdu v zimě. Pneumatika je označena symbolem sněhové vločky a tří vrcholů, takže ji lze bez obav užít i tam, kde dopravní značka nařizuje zimní pneumatiky. Nezávislé testy potvrzují velmi dobré jízdní vlastnosti této pneumatiky v zimě a excelentní v létě.

Pro středoevropské zimy jsou vhodné i celoroční pneumatiky. Tato oblast pneu se rok od roku zlepšuje, a pokud se člověk rozhodné pro prémiové výrobce, jako je třeba Vredestein, má jistotu, že mu tento typ pneumatik bude dobře sloužit.

Výběr článků

Načítám