Hlavní obsah

O cestě do exotiky radši informujte banku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abyste se při placení kartou na exotickém místě nedostali do problémů, je dobré před cestou informovat vaši banku. Nemůže se potom stát, že bude platby z vaší karty považovat za podezřelé a kartu vám zablokuje, radí expert banky Zuno Juraj Karabínoš.

O cestě do exotiky radši informujte banku.

Článek

Vyplatí se na dovolené platit kartou a vybírat peníze z bankomatu?

S kartou na dovolené se dá ušetřit na různých poplatcích a nemusíte se stále starat, zda máte v peněžence dost peněz. Při platbě kartou nebo výběru z bankomatu je kurz obvykle výhodnější než ve směnárně. Lidé v zahraničí využívají mnohem častěji i kreditní karty, nejčastěji za ně platí v restauraci nebo na benzínce. Na zahraniční dovolené je dobré mít u sebe i nějakou tu hotovost, ale platební karty si určitě nezapomeňte.

Jak je to s kreditní a debetní kartou na dovolené?

Pokud si třeba chcete v zahraničí pronajmout auto nebo se rozhodnete připlatit si za nadstandardní služby hotelu, vyplatí se právě kreditní karty. V některých zemích se můžete setkat s tím, že debetní kartu při platbách nebudou chtít akceptovat. Právě proto jsou kreditky univerzálnějším platidlem. Debetní karta se ale v zahraničí hodí na výběry z bankomatu, výběr vyjde určitě levněji než s kreditní kartou. Třeba Zuno má všechny výběry s účtem Plus v zahraničí zdarma.

Jaké jsou hlavní zásady pro bezpečné platby v zahraničí?

Při zadávání PIN na terminálu se ujistěte, že vás nikdo nesleduje. Platit na terminálech a v restauracích se snažte bezkontaktně. Kartu tak nebudete muset pustit z rukou a budete ji mít vždy na očích. Před dovolenou si nezapomeňte poznačit číslo kontaktního nebo servisního čísla vaší banky. Ztrátu karty je třeba bezodkladně nahlásit, aby ji bylo možné ihned zablokovat. PIN kód nenoste nikdy spolu s kartou, nikomu ho neříkejte, ani si ho nikam nepište.

O cestě do exotiky radši informujte banku.

Může se stát, že kartou prostě nezaplatíte?

Stát by se to samozřejmě nemělo. Ale jelikož možným problémům je dobré přecházet, doporučuji v případě cesty na opravdu exotické a turisticky méně navštěvované místo informovat předem banku, aby neměla podezření, že vám kartu někdo ukradl. Je dobré jí sdělit, že se budete nacházet na takovém neobvyklém místě a nemusí tedy platby z vaší karty považovat za podezřelé. V opačném případě by se mohly stát předmětem zkoumání a mohlo by se vyskytnout zdržení.

Jak si vybrat ten správný kurz?

Lidé na dovolené se při výběru z bankomatu v zahraničí setkají s možností výběru měny, v níž má být transakce zúčtována. Možnosti jsou obvykle dvě. Buď v domácí měně, například forinty v Maďarsku, nebo v eurech. V případě, že si klient zvolí standardní cestu, tedy domácí měnu, zúčtování proběhne přes karetní společnost VISA/MC, kde je použit kurz této společnosti pro přepočet z domácí měny, například tedy forintů na eura. Ten je obvykle výhodnější, než když si zákazník zvolí druhou možnost, tedy zúčtování transakce v eurech.

Jaké jsou poplatky za výběr z bankomatu v zahraničí?

Některé banky nabízejí zvýhodněné výběry z bankomatů v zahraničí. Klienti Zuno s účtem Plus mají výběry z bankomatu v zahraničí zcela zdarma, kdekoli a kdykoli, po celém světě.

Výběr článků

Načítám