Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Zítra se nebude tančit všude

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když člověk pozoroval spontánní veselí v ulicích amerických měst po oznámení, že prezidentské volby vyhrál Joe Biden, říkal si, že tito lidé vědí, proč se tak radují. Jenže vlna nadšení se nešířila jen Spojenými státy americkými. Napříč různými zeměmi bylo možné zaznamenat podobné reakce: konečně je pryč vláda tuposti, xenofobie, nadutosti, hulvátství, pohrdání smlouvami a spojenci, přichází čas, kdy se zítra bude tančit všude. Jsou tyto naděje oprávněné?

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Biden ve svém prvním projevu po zprávách, že byl zvolen prezidentem, vyzdvihl jako hlavní úkol zacelení trhliny, možná propasti v americké společnosti. Řekl mnoho slov, která mají přispět ke sjednocení. Na závěr prohlásil: „Náš národ je utvářen stálým bojem mezi našimi lepšími anděly a našimi nejtemnějšími impulsy. Je čas, aby převážili andělé.“

Ve stejně vznešeném duchu vyjadřovali své naděje na zahlazení propastných rozdílů uvnitř jednotlivých společností lidé v různých částech světa, kterým je Biden bližší než Trump. Ale ve stejnou chvíli se prostor nejen v USA, ale v týchž zemích, kde byly slyšet výkřiky radosti a úlevy, plnil výkřiky zoufalství a zášti. To protestovali Trumpovi voliči a stoupenci po celém světě, zdaleka nejen ve Spojených státech.

I kdyby se Biden snažil sebevíce, není vůbec jisté, že dokáže mnoho z těchto lidí přesvědčit, že není „satanokrat“, který vrhá svět do pěti M: milionářů, megalopolí, migrace, menšin a matriarchátu, jak o něm napsal ve svém komentáři ruský list Komsomolská pravda. Komentář listu Moskevský komsomolec se přidal s tím, že Biden otevírá dveře režimu, který bude shodný se stalinismem, a autor položil otázku: „Soudruzi Američané, věříme, že máte plné zuby Trumpa, jeho uličnických kousků, nepředvídatelnosti apod. Ale proč jste si nedokázali najít někoho lepšího než senila?“

Odpor této části protestujících ovšem není hlavní důvod, proč se všude tančit v žádném případě nebude. Biden, i kdyby se na hlavu stavěl, nedovede nabídnout klasickým trumpovským voličům místo ve společnosti založené na vysokých technologiích, která by vyžadovala vysokou kvalifikaci. To nedovede nikdo a nejen v USA. Svět tento problém zatím řešit neumí. Přitom jde o stovky milionů živých lidí, kteří se zákonitě budou bránit.

Trump jim předestřel cestu zpět, do „starých dobrých časů“. Nevede nikam, protože se nakonec stejně prosadí především ty země, které dají důraz na vzdělanost a kvalifikovanost svých obyvatel. Jenže ve světě se dosud neví, jak tento přechod uskutečnit a jak se vyhnout ostrým konfliktům uvnitř společností, které bez jakýchkoli pochyb tato změna musí vyvolat.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Platí to v plné míře i pro Česko.

Reklama

Výběr článků

Načítám