Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Závěrečná dinosauřích dvojčat

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čučkaři nafackovali kámošům českého prezidenta. Kámoši jsou v Rusku a Číně.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Kdyby byl na Zemi vysazen pozorovatel z Marsu pod krytím dejme tomu Jaroslava Foldyny a poslal tuto zprávu do centrály, asi by v Mars City měli podezření, že podlehl v boji s českým pivem. Vždyť to nedává smysl. Český prezident musí mít z definice kámoše především v Česku. Marťani jsou ale sto let za opicemi. Náš prezident dokáže i nemožné. Natož po rekondičním pobytu.

Proč mě napadl zrovna Foldyna? Je to jednoduché. Marsu se říká rudá planeta. A teď koukněte na obroučky zde. Náhoda? Nemyslím si.

Ruská ambasáda vydala prohlášení, že s ruskými špióny na území České republiky nemá nic společného. Stejné prohlášení by taky mělo vydat Rádio Jerevan. Je to tak správně. Jistoty potřebujeme jako sůl. Jednou z nich jsou naše politická dinosauří dvojčátka, Miloš Zeman a Václav Klaus.

Kdysi dávno se hádali. Ale co se škádlívá, rádo se mívá. Od hádek neuběhlo ani pět let a už se scházeli, pikle kuli, opoziční smlouvu snovali. Pak ruku v ruce politickým strništěm obuti postupovali. Miloš Václava na prezidenta podpořil, Václav Milošovi touž službu později oplatil. A teď se opět pod křídly náklonnosti k matce Rusi, k velkému Kremlu bez váhání sešli.

Vzor svůj neochvějně napodobují. Kdo je v současném Rusku zákonem nejvyšším? Kdo soudům diktuje, jaké rozsudky mají přijímat? Vůdce, prezident báťuška. Jak to naplňují Miloš a Václav?

Český soud rozhodl, že kvůli obstrukcím při poskytování informací o výši platů spolupracovníka prezidenta Miloše Zemana má stát, respektive ministerstvo financí zaplatit zlínskému aktivistovi Luďkovi Maděrovi 47 000 korun a navíc uhradit náklady řízení 26 000 korun. Ministerstvo se obrátilo na prezidentskou kancelář.

To je ale úřad jednoho z dvojčat, tak odpověděl v duchu ruských tradic: „Kancelář prezidenta republiky nepovažuje rozsudek za spravedlivý, protože nezohledňuje naše relevantní argumenty, jimiž je zdůvodňováno, že k nesprávnému úřednímu postupu nedošlo a nemajetková újma nevznikla.“ Vůdce báťuška že bude poslouchat nějaké soudy? Nedočkáte se!

Druhé dvojče se nedávno rovněž projevilo. Ústavní soud by prý vůbec neměl existovat. Z toho vyplývá, že co řekne vůdce, to platí. Nikdo se v tom nebude šťourat, natož to srovnávat s nějakou ústavou.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Dvojčata se sejdou v den státního svátku na Hradě. Miloš vyznamená Václava, protože může. Členové brežněvovského politbyra se taky navzájem rádi dekorovali. Bude to závěrečná dinosauřích dvojčat, protože příroda je neúprosná. Ale zbudou po nich ti, co je volili a podporovali zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám