Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Vyvětrat sirovodík. Víc od těchto voleb chtít ani nelze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdo není dokonalý. Au, to je tak banální, až to bolí. Co s tím ale nadělám, když je to pravda? Platí i den před začátkem voleb, které nastartují proces, na jehož konci bude Česko kámoš Maďarska a Putinova Ruska, anebo zůstane členem západního společenství. Kdo nesouhlasně vrtí hlavou, ať si vybaví nedávnou výstavu úspěchů Viktora Orbána, kterou pořádal v Česku Andrej Babiš a dojetím skoro brečel.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Pro mě je jasné, koho nevolit. Proč? Dovolte mi malou odbočku. V Rusku stále ještě pracuje řada nezávislých publicistů. Jeden z nich 63letý Alexandr Něvzorov si nebere vůbec žádné servítky. Má za sebou pestrý život dobrodruha a cynika a zároveň je mimořádně populární, což mu dovoluje přehlížet, jaký vztah k němu mají čtenáři, diváci, posluchači či státní moc. Proto jdou jeho výroky vždy až na dřeň.

Včera řekl: „Putinismus je skvělý tím, že v nejtmavších dírách, na naprosto neuvěřitelných místech vyhledává lidi, kterým by jeden nesvěřil ani to škrábání mrkve v nemocnici pro gastarbeitery, a bezchybně dělá z těchto lidí ministry. Svěřuje jim právo rozhodovat o osudech příčetných lidí. Negramoti začínají mistrovat vzdělané. Teď přišla doba těchto triumfujících pitomců. Lidé, které by v normálním státě nikdo nepotřeboval, jsou tady vždycky v nejvyšších funkcích.“

To je popis dnešního Ruska za Putina. Ruku na srdce, liší se nějak výrazně od popisu Česka za Babiše podporovaného kremelským hejkalem z Lán?

Tento sloupek píšu já, volit zítra taky půjdu za sebe, takže jiný než můj vlastní názor ode mě nečekejte. Odpověď zní: Ano, Česko za Babiše a Zemana je na cestě stát se odvarem Putinova Ruska.

První podělané vlaštovky už přilétly. Babiš rozdává politikům, kteří si ho dovolili kritizovat, předžalobní výzvy, vyhazuje z veřejných akcí novináře, které nesnáší, označuje bezdůvodně jiné za „zrádce českého národa“.

To všechno už bylo. Je dost lidí, kterým je to jedno. Jiným to nevadí. Někteří to dokonce schvalují a budou hlasovat pro Babiše. Stýská se jim po návratu nesvobody, protože se za ní měli líp než teď. V šedi tehdejšího života zapadla jejich vlastní nevýraznost a leckdo se dokonce vypracoval. To si dobře pamatuji a nechci, aby se něco podobného vrátilo jako základ společnosti.

Ano, nikdo není dokonalý. Umím vypočítat všechny současné mouchy, skryté vady a potenciální slabiny Babišových politických protivníků a nejednou jsem to v této rubrice udělal. Jenže teď je zde šance vyvětrat Babišův sirovodík. I s vědomím, že ho mohou vystřídat výfukové plyny. Ale vybírat se dá pouze z toho, co se nabízí.

Reklama

Výběr článků

Načítám