Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Pro koho platí mantra O nás bez nás

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O nás bez nás. To každý slyšel. Je to hořká zkušenost podložená dějinami. Protože není vymyšlená, je tady silné pokušení tomuto pohledu podlehnout. Má země střední velikosti, jako je Česká republika, recept na to, jak se prokletí tohoto poraženeckého přízraku zbavit? Právě probíhající krize ukázala, že nejen má recept, ale má i lidi, kteří ho dokážou, krize nekrize, uplatnit v praxi.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Premiér Andrej Babiš se každou chvíli chvástá, jak „jsme nejlepší“. Právo vypouštět tyto decibely mu nemůže nikdo upřít. Páv si také myslí, že je nejkrásnější, když roztáhne svůj ocas, ale, jak jsem si někde nedávno přečetl, je pod touto chloubou obyčejná slepičí prdelka. Jestli je v zemi někdo, kdo může být na své činy pyšný, vláda to s jejími chaotickými kroky, neladícím mnohohlasem a neurotickým neurvalcem v čele není.

Jsou to někteří lidé.

Jde o mnohé aktivní občany, kteří nespoléhali na pomoc shora, která stejně nepřišla, a osvědčili vlastní um a vynalézavost. Ano, i tisíce lidí, kteří šili roušky a pomáhali si navzájem, mezi ně patří. Ale skutečným rodinným stříbrem se staly chytré hlavy a podnikavé nátury, které dokázaly vymyslet technologická řešení přesahující hranice českého státu. Nakonec se i vláda rozhodla, že tento vzor napodobí, když ohlásila, že její lidé vypracují vakcínu proti koronaviru. No ANO, opravdu to udělala. Na výsledky počkáme.

Společnost dnes především bohatne svými mozky, což je rozdíl proti dobám, kdy se vyzdvihovaly jen „zlaté ručičky“. V technických oborech právě teď vidíme, že je na co se spolehnout. Letmý pohled na politickou scénu, zvláště na tu její část, která je momentálně u vesla, probouzí lehkou, někdy hlubokou melancholii. Často chybí nejen mozečky, ale i ručičky. V zůstatku jsou mluvící obličejíčky.

Přesto krize, v tomto případě jiná než koronavirová, vytáhla na světlo přinejmenším čtyři politiky, na které může být skutečný občan hrdý a kterým pouzí obyvatelé nemohou přijít na jméno.

Máme totiž tři mladé lidi ve volených funkcích, kterým otevřeně vyhrožuje cizí stát nechvalně proslulý svou agresivitou, která se nezastavuje ani před vražděním. Zatímco většina českých vysokých státních představitelů v této kauze buď hraje mrtvého brouka, nebo stáhla ocas mezi nohy a raději se příliš nevyjadřuje, ukazují Ondřej Kolář (TOP 09), Zdeněk Hřib (Piráti) a Pavel Novotný (ODS), že pro ně poraženecká mantra O nás bez nás neplatí. Totéž tváří v tvář jinému agresivními režimu demonstruje předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

To jsou dobré zprávy v blbé době.

Reklama

Výběr článků

Načítám