Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Potkali se u superhrubé mzdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdysi dávno – ale spousta lidí si to pamatuje – byly ODS a ČSSD jako dva medvídci, kteří se potkali u Kolína a řekli si: Pojďte, pane, budeme si hrát! A hráli si a opozičněsmluvně řádili, málem politický systém u toho zbourali. Jak šel čas, medvídci stárli a chřadli, každý jinak, a teď se opět potkali. Asistovali u sněmovního hlasování o zrušení superhrubé mzdy a pro každého z nich to byl důležitý okamžik.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Oranžový méďa před hlasováním tuze vrčel na mocného čápa, že nosí děti, teda prachy, jenom bohatým. Zoubečky cenil. Leckdo pohádek neznalý by mohl i uvěřit, že ho přestalo bavit po čápovi poklízet a že se odhodlá a začne se konečně živit nejenom zbytky od klobásek a koblih. No co vám budu povídat, napínavé to bylo. Jenže čáp měl navrch a oranžáček ostrouhal.

Vrchní želatinový méďa pak napsal na lesní Twitter: „V případě prodloužení nouzového stavu ve Sněmovně zvítězil rozum, který ji však opustil při hlasování o daňovém balíčku. V příštích měsících a letech nás bude hlava bolet nejen z následků covidu, ale i z nezodpovědné sekery zaseklé poslanci ANO, ODS a SPD.“ Co z toho můžeme usoudit? Že nechce mít nic společného s tak nezodpovědným ptákem jako Andrej Babiš?

Přesně k tomu vyzýval nejúspěšnější oranžový medvídek, který jako jediný nedávno vyhrál soutěž o hrnek medu, i když převlečen za pandu. Vrchní želatinový méďa ale odtušil: „Není to na pořadu dne.“ A tak se oranžová parta potácí mezi nebem a zemí a čeká, až ji z lesa při další kontrole úspěšnosti evoluce vyženou. Je to dost možné.

Modří medvídci jsou jiní, vypadají konzervativně a drží se principů. Taky na rozdíl od oranžových nedegenerují, nebo alespoň nedegenerují tak okatě. Léta je drží nad vodou představa, že med a maliny mají dostávat jednotlivci v míře větší než malé a že se přitom má méně dávat do společných lesních kádí a košů. A když tohle jako svoji 627. v pořadí ideovou linii vyhlásil čáp, pomohli mu modří tuto představu naplnit. Co na tom, že v lese zrovna není obecně co žrát. Ideje jsou víc než realita všedního dne.

Vrchní modrý méďa zvaný Profesor před patnácti dny napsal, že populismus není budoucnost konzervatismu. A včera zas napsal: „Prý jsme hlasovali s Babišem. Zbláznili jste se? Babiš hlasoval s námi. Proč? To nevím, na to se ptejte jeho.“

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Pojďte, pane, budeme si hrát na premiéra!

Reklama

Výběr článků

Načítám