Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Plody bolševníku oblbování

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolikrát jsme viděli přímo na fotbalovém stadionu nebo v televizi, jak se domácí snaží, aby dali branku, ale najednou začne na tribunách bouchat, hřiště zahalí kouř, rozhodčí přeruší utkání, hráči vychládají, a nakonec poškodí domácí diváci vlastní tým, protože vypadne z tempa.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Není přitom pravda, že se takoví bouchači vyskytují jen na stadionech nebo na silvestra. Státní rozpočet skončil minulý rok ve schodku 28,5 miliardy korun. Jde o nejhorší výsledek za poslední čtyři roky. Jak to podala ministryně financí Alena Schillerová (ANO)? „Je to sice nejhorší výsledek rozpočtu za poslední čtyři roky, jde ale o úhel pohledu.“ Podle ní je výsledek čtvrtý nejlepší za dvacet let hospodaření českých vlád.

Je to jako ve starém vtipu. Brežněv a Nixon závodili v běhu na sto metrů. Nixon vyhrál. Druhý den vyšla moskevská Pravda s titulkem Soudruh Brežněv obsadil pěkné druhé místo, prezident USA byl předposlední. Jenže to je vtip, ale Schillerová dělá, že to říká vážně. A voliči ANO bouchají šampus, jak už je líp.

Promenáda dutých hlav se před pár dny zjevila v další podobě. Na brněnskou mešitu někdo nasprejoval protiislámský nápis zde. A to v době, kdy Írán vyhrožuje džihádem Spojeným státům a jejich spojencům kvůli zabití generálmajora Kásima Sulejmáního. Tady už nejde o poškození fotbalového týmu vhozením dýmovnice. Dopad může být širší a krutější.

Lidé, na rozdíl od blbců, zareagovali důstojně. Exministr kultury Daniel Herman: „Když v roce 1938 zapalovali nacisté v Německu synagogy, odsuzovali to křesťanští duchovní s argumentem, že synagogy jsou domy Boží, které je třeba mít v úctě. V souvislosti s posprejováním mešity v Brně říkám, že i mešity jsou domy Boží a Abrahám naším společným praotcem víry.“

Uživatel Twitteru, kněz Martin Holík: „Já, věřící křesťan, se hluboce omlouvám věřícím muslimům z Brna a okolí za explicitní nevraživost, za to, že nedokážu já ani mí spoluobčané ani úřady zabránit, aby v našem krásném městě takto řádili nenáboženští vandalové, lidé bez úcty:-(.“

Charakter původců akce vystihl mluvčí BIS Ladislav Štícha: „Nebezpečným hlupákům je zřejmě líto, že česká muslimská komunita je nekonfliktní a slušná.“

I Andrej Babiš se nechal slyšet: „Výhrůžky smrtí komukoliv jsou pro mě osobně nepřijatelné, daleko za hranou odlišného názoru či víry a je správně, že případ začala okamžitě vyšetřovat Policie ČR.“

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Jenže Babiš vypěstoval bolševník své moci především oblbovacími prášky. Teď může říkat cokoliv, stejně ve vztahu ke svým voličům dopadá jako Dafné ve finále filmu Někdo to rád horké zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám