Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Pirátský kůň je zralý na přepřáhnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První politický duel, který jsem v nedávné dovolené zhlédl, bylo nedělní střetnutí Ivana Bartoše a Karla Havlíčka v Partii Terezie Tománkové. Sledoval jsem tento mač a čím dál víc jsem si uvědomoval, že v disciplíně, v níž soutěžili, je lepším hráčem Havlíček.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Dejme pryč všechno, co si o této politické rychlovarné konvici můžeme opodstatněně myslet, a soustřeďme se na tento konkrétní šerm před televizními diváky. Havlíčkovy výpady byly přesné, Bartoš je neopětoval.

Havlíček vytkl Bartošovi, že jeho spojenci STAN ruší ve Středočeském kraji lokální železniční tratě. Uváděl čísla, tlačil na emoce. Bartošova odpověď?

„Já tady ten argumentační kolovrátek poslouchám už déle, tak já se k tomu asi nebudu vyjadřovat. Pokud ty kraje byly kráceny na těch penězích v období covidu, prostě ten kraj hospodaří s nějakými rozpočty, má nějaké priority.“

Bartoš obvinil Havlíčka, že ANO nechalo sledovat Rakušana

Domácí

Na dotaz, jak se Bartoš zachová, když v Ústeckém kraji prohraje s Andrejem Babišem, odpověděl vrchní pirát: „Uvidíme, jaké budou výsledky voleb, ale výsledky voleb jsou součtem výsledků všech regionů.“

Vyznělo to jako úprk od otázky, anebo absence chuti na Ústecku vyhrát.

Za výrok pirátského poslance Ondřeje Profanta, že manželství pro všechny ve Sněmovně neprochází, protože tam sedí spousta bílých páprdů, z nichž někteří inklinují k fašismu, se Bartoš omlouval.

„Ondra se asi nechal unést i tou atmosférou, kde to zaznělo, a to si myslím, že nebylo šťastný. Politická strana má ale nějaký program, který plní, a to, že prostě ty členové jako někde něco řeknou, je ve své podstatě k těm problémům, které má Česká republika, úplně irelevantní.“

Šéf Pirátů už dříve vylíčil své krédo: „Jsem přesvědčený, že česká společnost je dobrá. Lidé jsou dobří. Problém je, že velká část společnosti na tom není dobře ekonomicky. To je potřeba změnit.“

Bartoš: Evakuace ambasády přichází pozdě, otázka pomoci byla na stole týden

Domácí

Je to blízké marxistickému přesvědčení, což samo o sobě není diskriminační. Ale v praxi, když předseda strany a kandidát na premiéra od sebe odhání nepříjemné otázky na opravdové přešlapy a spoléhá na skvělý program své partaje a v jádru dobré lidi, kterým ke štěstí chybí jen prachy, pak prohrává s přízemnějším soupeřem, který nepočítá s tím, že voliči jsou tak inteligentní, že se nadchnou pouhým programem. A v tom mu dějiny dávají za pravdu.

Uprostřed brodu se samozřejmě nepřepřahá. Ale kůň Bartoš táhne káru Piratostanu leda do země krále Miroslava, kde vládne moudrý a spravedlivý panovník v harmonickém soužití s dobrým lidem. Jediný háček spočívá v tom, že taková země neexistuje.

Koalice Pirátů a STAN má ovšem také praktičtějšího a méně ulítlého Víta Rakušana.

Reklama

Výběr článků

Načítám