Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Nová vláda bude vládou Sisyfů. Pirátští ministři by to tlumili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihoamerická telenovela, Dietlův seriál nebo dynamický thriller. Ať už lze události posledních dnů a hodin přirovnat k čemukoli, jednou, po zmizení všech vášní, odejdou do minulosti. Nevíme sice, po jak dlouhé době vzhledem k lidem, kterým na pozdržení vzniku nové vlády záleží, ale víme jistě, že ta nová vláda tady bude. A s největší pravděpodobností v ní nebude ANO ani SPD.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Proto zní veřejným prostorem obavy, že to bude kabinet, který nepřijmou nejen voliči nové opozice, ale také obyvatelé, jejichž hlasy ve volbách propadly, protože je odevzdali subjektům, které se do Sněmovny nedostaly.

Při této příležitosti se uvádějí dvě skupiny. Zaprvé voliči levice, která ve Sněmovně není stranicky zastoupena. Zadruhé mladí lidé, kteří mají jiný pohled na svět než zástupci zvolených stran a hnutí. Konkrétně se množí obavy, že chudí (a důchodci) ještě víc zchudnou, protože vládní „buržousti“ budou chtít peníze jenom pro „svoje“. A mladí nejen neuvidí Sněmovnu řešit témata jako manželství pro všechny a další progresivistické věci, ale elementárně nebudou mít kde bydlet.

Vláda Petra Fialy, když (až) vznikne, toto všechno bude – kromě spousty dalších problémů – mít na hrbu. Dokáže uspokojit ty, kteří už dnes předem věští, že jim bude hůř? Lze říci už dnes, že neuspokojí. Připusťme, že vláda nebude poplatná čistě pravicovým zásadám, ale bude myslet i na nutnost sociálního smíru. Ba dokonce bude mít vůli stav v této oblasti zlepšit. Kde na to ale vezme po letech Babišovy rozhazovačnosti? Dosluhující premiér udělal z příjemců peněz, které rozdával ze státního, závisláky, kteří pak zákonitě dostanou těžký absťák.

I kdyby se podařilo nové vládě rozjet bytovou výstavbu, nebylo by to hned a tlaky by se jen stupňovaly. A to ještě bude muset kabinet drsně šetřit, vyhazovat z práce x státních úředníků, tam i onde přiškrcovat Babišovy hadice, kterými proudí peníze na dluh, a navíc čelit upřímnému nepochopení, jak to, že to najednou nejde, když to za Andreje šlo.

Rýsuje se tady vláda Sisyfů. Ale jinak to zjevně nepůjde. Takže bude na novém kabinetu, jestli ten balvan potáhne nahoru nehledě na nic. Klíčový by byl mezi jinými post ministra práce a sociálních věcí. Člověk, který bude jednat s rizikovými skupinami (z hlediska této vlády), by musel získat jejich důvěru.

Olga Richterová by byla vhodný typ. Piráti jsou pouze čtyři, ale jen oni, byť nepřímo, se blíží představě o levicových politicích. Proto je od šéfa STAN Víta Rakušana gramotné, že počítá s více než jedním místem ve vládě pro Piráty.

Reklama

Výběr článků

Načítám