Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Nikdy se nic takového nestalo, a je to tady zas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdy v životě se nic takového nestalo, a už je to tady zase. To je jeden z proslulých výroků někdejšího ruského premiéra Viktora Černomyrdina, který oplýval schopností vyrábět hlášky, aniž to kdy měl v plánu. Citovaný výrok sedí na začátek volební kampaně, který se v minulých dnech odehrál v podání dvou koalic, které chtějí porazit Babišovo ANO v říjnových sněmovních volbách.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Co je tady zas a proč se snaží aktéři přesvědčit publikum, že se nikdy v životě nic takového, co navrhují, nestalo? Obě koalice představily programy, v nichž předkládají velké množství bodů, které slibují splnit, aby bylo líp. Poslední tři slova jsem použil schválně. Sice je nakazil svým včelím bzukotem Andrej Babiš, ale to je podstata každého volebního programu. Strana, hnutí či koalice chce vytvořit dojem, že bude líp těm lidem, kteří jí dají svůj hlas.

Debaty ve veřejném prostoru, kterých se účastní jak příznivci SPOLU a PirStanu, tak jejich odpůrci, běží svižně a vášnivě. Probírá se oblečení účastníků pirátsko-starostenské prezentace, přítomnost jedné jediné ženy mezi krajskými volebními lídry, barva polobotek, které měli na nohou muži vedle oné Olgy Richterové. Méně se lámou kopí kolem prezentace SPOLU. Možná i proto, že působila v porovnání s tím druhým zahájením kampaně jako výkon zkušených účastníků výstav proti výstupu vitálních voříšků.

Vyskytují se také solidní analýzy volebních programů. Poukazuje se mimo jiné na to, že Piráti sice využívají zamlčený předpoklad, že jsou stranou pro mladé, ale že mnohem efektivněji vypadá na tomto poli Dominik Feri (SPOLU/TOP 09), který je mimořádně populární mezi prvovoliči a v kampani už jen navazuje na své předchozí výjimečné aktivity.

Podobné detaily se vynořují během každé volební kampaně. Úžasná a fascinující je schopnost spousty lidí dočista zapomenout na své vlastní naděje, které spojovali s předchozími uchazeči o jejich volební hlasy a které se časem proměnily v rozčarování. S novou vervou pročítají programy aspirantů na vládnutí, dychtivě provrtávají laserovým zrakem tváře nových pretendentů, drží palce, pěsti a všechno, co jsou ve stavu udržet.

Politici však jsou jen lidé a pracovat budou s lidským materiálem, který se vyznačuje především nepoddajností a nevděčností. Osobně bych uvítal program, v němž by stálo, že politici neslibují žádné zásadní zlepšení, ale jsou připraveni napravit nejhorší kroky předchozí vlády. Následoval by podrobný výčet vlastních kroků, které by měly vyvést zemi z krize. Bez růžových brýlí a lepších zítřků pro všechny.

Teď se Česko kvůli řádění Babišovy party nachází přesně v tomto okamžiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám