Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Měkkýši ve vedení státu jsou rizikem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sympatizant SPD Jaromír Balda pokácel stromy, které spadly na železniční koleje, a byl odsouzen za terorismus. Je na čase, aby se do rozsudku vmísil premiér Andrej Babiš a žádal přehodnocení. Vždyť Balda útočil pouze na stromy a na koleje! Po včerejším Babišově vyjádření, že Rusko rukama svých zabijáků z GRU neútočilo ve Vrběticích na Česko, ale jenom na bulharské zboží, by byla tato intervence logická.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

V Baldově kauze do stromů narazil vlak, jen šťastnou shodou okolností ale nevykolejil a nikomu ze dvou desítek cestujících se nic nestalo. Ve Vrběticích zahynuli dva lidé a stát i občané utrpěli obrovské hmotné škody. Lidé, ne zboží! Babiš je bezduchý cynik. A nejen to. Kremelská propaganda okamžitě jeho couvání směrem k Rusku zaznamenala a patřičně využila ve svůj prospěch.

Jeho první vládní zástupce Jan Hamáček včera jednal v EU, ale nebyl schopen jasně říci, že Česko žádá o koordinovanou akci zemí Unie. Takže to nikdo z partnerů nezaznamenal. Jaké myšlenky takové chování v takové chvíli může vyvolávat, shrnul bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády ČR Tomáš Prouza.

Včera Babiš a Hamáček zařadili zpátečku a snažili se všemožně ztlumit krizi, kterou Rusko naopak ze své strany stále víc rozdmýchávalo. Už to, že Kreml vyhostil z Moskvy více českých diplomatů než Praha ruských špionů zaměstnaných na ambasádě v českém hlavním městě, byla eskalace. Nakonec ale bylo služebníčkování Babišovi a Hamáčkovi pendrek platné. Kreml je pouze definitivně zařadil do kategorie bezvýznamných měkkýšů.

Vladimir Putin vzkázal, že s žádným českým vedením jednat nehodlá. V ruském kontextu se to má číst jako „orel much nelapá“. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov pak prohlásil, že chování Česka, to jsou snahy se podobat, co se týče agresivního jednání, starším soudruhům v zámoří, jsou to pobuřující prohlášení, která se nedají pochopit ani analyzovat.

Tato vláda měkkýšů je rizikem. Jinou sice nemáme, ale situace se podle mě radikálně změnila, co se týče možného chování opozice. Emoce svých voličů přehlížet nemůže, musí proti vládě jít až k jejímu pádu, jinak ji voliči opustí. Jaké jsou to emoce, vyjadřuje tento příspěvek.

Zítra promluví Putin k národu. Dopředu se dělá PR, že oznámí novou politiku Kremlu. Následně se sejde ruský Senát, který povoluje prezidentovi použití armády v zahraničí. České bezpečnostní orgány varují před zesílením války, kterou proti nám vede nejmenovaný stát.

Nejde už o kšefty měkkýšů v čele státu. Jde o více.

Reklama

Výběr článků

Načítám