Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Kyvadlo letí směrem od Babiše

Kyvadlo volebních preferencí dlouho setrvávalo na stejném místě a ANO mívalo až 30 procent příznivců. Andrej Babiš z toho vytěžil všechny výhody, které ve svém dnešním postavení má. Nic ale netrvá věčně, Babiš navíc není ani slečna. Kyvadlo se dalo do pohybu před pár měsíci, po začátku vládních zmatků s covidovou pandemií. Teď nabralo směr pryč od Babiše.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

V neděli zveřejnila Česká televize výsledky průzkumu společnosti Kantar CZ. Podle volebního modelu této agentury by sněmovní volby vyhrála koalice Piráti+STAN se 34 procenty hlasů. Druhé hnutí ANO by mělo 22 procent. Třetí by skončila koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) se ziskem 17,5 procenta.

Že je Babišova vláda v očích obyvatel Česka už spíše chcípající herka než bujný hřebec, doložil i další výsledek Kantaru CZ. Již v lednu se ukázalo, že hodnocení politické situace za vládnutí Babišova týmu je nejnižší za celou dobu jeho přítomnosti ve Strakovce. Ale to v porovnání s únorovými daty vypadá skoro jako slavnostní přehlídka vedle smuteční ceremonie. Únor totiž přinesl spokojenost pouhých 11 procent dotázaných.

Tato Klapzubova jedenáctka má ovšem rovněž rezervy. Jestli se někomu zdá, že popularita sloganu Bude líp a vlády, která všechny ujišťovala, že v ní nesedí nemehla, nedokáže dál klesat, můžeme se pobavit o tom, kde jsou hranice vládního bizaru.

V neděli hájili v televizích politiku ANO dva představitelé současného establishmentu, multitaskingový Karel Havlíček a monodimenziální Radek Vondráček. Nemáme samozřejmě údaje, o kolik zvýšily jejich výkony tlak nadpoloviční většiny voličů, když to budeme posuzovat podle čerstvého průzkumu Kantar CZ pro Českou televizi. Ale s velkou dávkou pravděpodobnosti lze říci, že nové voliče pro ANO tato provládní slovní cvičení nezískala.

Kantar CZ uvedl, že propad hodnocení politické situace v posledních dvou měřeních je patrný napříč všemi sledovanými sociodemografickými skupinami. V lednu agentura zaznamenala největší propad v hodnocení mezi mladými lidmi do 30 let a také mezi lidmi ve věku 45 až 59 let. Relativně vyšší propad v hodnocení byl v lednu patrný také mezi lidmi se základním vzděláním nebo vyučenými. Únorové šetření ukazuje na pokračující propad mezi lidmi s nejnižším dosaženým vzděláním. Zdaleka největší propad v hodnocení je pak patrný mezi lidmi staršími 60 let.

Babišovi zůstává sice vrabec v hrsti, ale ten má tendenci hubnout, zatímco holubi na střeše naopak přibírají. Teď bude zajímavé sledovat, jestli se holubáři nerozhádají ještě dřív, nežli jejich chovanci budou připraveni vzlétnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám