Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Krysy a kouzelná píšťalka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší a střední generace si pamatuje Pomocnou stráž Veřejné bezpečnosti. Pro nepamětníky ocituji Wikipedii: „Člen Pomocné stráže VB ve svém volném čase aktivně a zdarma pomáhal bezpečnostním orgánům.“

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

A dál: „Každý pomocník nosil na rukávu civilního oděvu v době své služby modrou pásku s označením Pomocná stráž VB, později žlutou pásku s označením PS-VB a nakonec žlutou pásku s označením PS VB. Podle zákona se členy Pomocné stráže Veřejné bezpečnosti mohli stát dobrovolně se hlásící českoslovenští státní občané starší 21 let, kteří (dobová fráze) jsou oddáni socialistickému společenskému a státnímu zřízení a požívají všeobecné vážnosti a důvěry.“

Ani toto nezůstalo nepovšimnuto: „Lidová tvořivost přiřkla zkratce PS VB alternativní významy, například Pitomec stojící vedle blbce.“ PS VB byla příbuzná Lidových milicí a všechno to, spolu se státními represivními orgány, tvořilo páteř systému, který byl založen na premise, že v zemi existuje jediná správná ideologie a pak nepřátelé lidu, které je třeba všemi způsoby oslabovat nebo likvidovat, morálně nebo i fyzicky (záleželo na míře krvavosti různých komunistických období).

Pro nepamětníky: nebuďte smutní, že jste to nezažili a možná si to neumíte představit. Jaké to bylo, to se vám snaží s vervou přiblížit Andrej Babiš se svou družinou. Už od roku 2017 razí heslo, že program ANO je ten jediný program, který potřebujete. Klement Gottwald by to neřekl líp! V současné volební kampani už Babiš otevřeně napodobuje KSČ v 70. a 80. letech. Což je koneckonců jenom logické, kořeny má v té době. Jeho nový volební klip by se mohl jmenovat Ztroskotanci a samozvanci. A stejně jako za normalizačních komunistů jde o lež.

Takoví „závadoví živlové“, které Babišovi PR nohsledi v tomto klipu vymysleli, jednoduše neexistují. Klip však vyvolává otázku, zdali nejde o naplnění paragrafu trestního zákoníku: „Kdo veřejně podněcuje k nenávisti k některému národu, rase, etnické skupině, náboženství, třídě nebo jiné skupině osob nebo k omezování práv a svobod jejich příslušníků, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.“ Vnější znaky příslušnosti k určité skupině osob v klipu totiž jsou.

Pomocná stráž VB, Lidové milice, přisluhovači okupační nacistické moci a další materiál podobného ražení patřili do společnosti, kterou řídili jedinci šířící nenávist. Andrej Babiš už nehraje na hodného strýce pro všechny. Otevřeně plive jed.

Když jsem viděl Babišův klip, vybavila se mi epizoda ze 66 let starého animovaného filmu Začarovaný chlapec, což byla sovětská adaptace klasického díla Selmy Lagerlöfové. Podívejte se na to, jak lze zneškodnit krysy, a vezměte si svou osobní kouzelnou píšťalku k volbám.

Reklama

Výběr článků

Načítám