Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Kreml vystřelil na Řeporyje a minul

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Jméno Pavel Novotný teď znají miliony lidí v Rusku. Zasloužil se o to Kreml, který si starostu Prahy-Řeporyjí vybral jako terč.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Ruští čtenáři se dozvěděli, že je to pochybný politik židovského původu, jmenovec pornoherce, který vystupuje s atrapou pyje na čele, a že chce ve své městské čtvrti postavit pomník vojákům Vlasovovy ROA, kteří bojovali proti nacistům v Praze v květnu 1945. Novotný je prý jen figurka v provokaci liberálů Pavla Žáčka (poslanec) a Jaromíra Štětiny (bývalý europoslanec). Nakonec se dostal do přímého vysílání jednoho z hlavních propagandistických pořadů státní TV Rossija s názvem 60 minut.

Udělám vsuvku. Nápad s pomníkem vlasovcům má řešit zastupitelstvo Řeporyjí. Vlasovce jel v roce 2015 uctít do Moskvy prezident Miloš Zeman. „Má účast na akcích v Moskvě bude na památku všech sovětských občanů včetně vojáků takzvané Osvobozenecké armády,“ řekl rusky v ruském vysílání Českého rozhlasu zde.

Udělám druhou vsuvku, abyste byli připraveni na to, co za chvíli budete moci zhlédnout na vlastní oči. Pořad 60 minut není bulvár či okrajový jev. Dostal cenu celoruské TV soutěže TEFI „jako nejlepší společenskopolitická talk show v hlavním vysílacím čase“. Je to show, kde se lhalo mimo jiné o tom, že Ukrajince, kteří mluví rusky, budou deportovat. Na jiném státním kanálu v jiné šou se strkal ukrajinskému účastníkovi kýbl s nápisem H..no a výzvou, aby sežral jeho obsah zde od 1:55 min.

Ostatně v záznamu pořadu, kde byl hostem Novotný, po násilném vypnutí řeporyjského starosty uslyšíte, že Běločeši dnes oficiálními dopisy žádají svůj pomník v Rusku, a že to byli Češi, kteří odpálili rozbušku občanské války v Rusku v letech 1918-21, a taky že Češi ukradli ruské zlato zde s českými titulky.

Novotný zničil připravený scénář ponížení nepohodlného hosta tím, že sám zahájil mohutný trolling osazenstva studia a nakonec jako pravý ruský jurodivý čili Boží blázen vmetl mírně zkoprnělým propagandistům pravdu o historických faktech. Prokremelští diváci byli samozřejmě perplex. Jenže opačný okraj ruské společnosti řeporyjského starostu přijal.

„Všichni jsme dnes Pavel Novotný,“ napsal Telegram kanál Blokcheyneovo-Stokesovo dýchání. A pokračoval: „Velmi dobře, velmi dobře. Scéna hodná absurdistického génia Petra Zelenky (určitě zhlédněte jeho Samotáře a Příběhy obyčejného šílenství) a Pavel Novotný je v ní nezpochybnitelný hrdina. Anebo si podmíněně představte, že jste kladné postavy ve Švejkovi a ve studiu jsou podporučík (sic!) Dub, kadet Biegler a kuchař Jurajda. Tam jsou totiž přesně takoví týpci.“

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Kreml svým dělostřelectvem lží vystřelil na Řeporyje. A minul.

Reklama

Výběr článků

Načítám