Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Hradní kanály je třeba hlídat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Včera běloruský diktátor Aljaksandar Lukašenka vykonal akt vzdušného pirátství jménem státu. Přinutil letadlo, které cestovalo z jedné země Evropské unie do druhé země Unie, aby přistálo v Minsku, jen proto, aby mohl unést a zatknout 26letého běloruského novináře Ramana Prataseviče, kterému nyní hrozí trest smrti. Lukašenka se ukázal jako dobrý žák praktik prezidenta teoretika, který dříve vyjádřil svůj názor na vhodné jednání vůči svobodným médiím slovy: „Novinářů je příliš mnoho, je potřeba je likvidovat.“

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

V Česku se dobře ví, že oním prezidentem teoretikem byl Miloš Zeman. Stalo se, že zastává úřad v zemi, kde přece jen nelze odrovnávat novináře a jiné lidi, kteří se mu nelíbí, jen tak, jedním příkazem vojenské stíhačce nebo místním Petrovovi a Boširovovi. V tomto směru je Lukašenka ideálním vykonavatelem Zemanových neuskutečněných snů. Dočasný obyvatel Pražského hradu, nebo spíše Lán, však použil metodu, která je sice slabým odvarem Lukašenkových činů, ale, jak známo, nemusí pršet, jen když kape.

Kancelář prezidenta republiky odmítla poskytovat informace vybraným médiím. Údajně v rámci boje proti dezinformacím. To si zaslouží potlesk. Když odmítá poskytovat své informace a říká, že to je boj proti dezinformacím, vyplývá z toho, že přiznává hodnotu těchto informací coby dezinformační a sebekriticky přestává zamořovat veřejný prostor svými výplody. Velmi férové.

Zároveň, také v rámci služby veřejnosti, Zeman a jeho parta zdarma věnovali lidem návod, která média mají sledovat. No přece ta, na kterých nejvíce záleží hlavě státu. A proč jí na těchto médiích záleží nejvíce? Protože právě jim odmítá poskytovat dezinformace, aby zveřejňovala jenom pravdivé informace. Bravo! Státnické rozhodnutí.

Konání Miloše Zemana se vhodně odstiňuje faktem, že je soudně uznaným lhářem. Soudně uznaný lhář může někdy, když je roztržitý, říkat pravdivé věci. Ale nesmí se to přehánět, aby dostál své pověsti a svým rozsudkům. Pokud přestane pro nejlepší média, která vyčlenil do této skupiny, mluvit úplně, zaručí, že ani sám nebude muset namáhavě dodržovat svou reputaci vyplývající ze soudních verdiktů, ani ta kvalitní média nebudou zaplevelena jeho výžblebty.

Bohužel ale hlavou státu označená nejdůvěryhodnější média nebudou moci jeho štědrý dar přijmout tak, aby o něm přestala psát úplně. Hrad a Lány se staly kanály Zemanovy snahy vyhovět Rusku a Číně, poškodit Evropskou unii, poplivat jedovatými výměšky každého člověka v Česku, kterého nesnáší, což vytváří obsáhlé seznamy zalité toxickým sekretem, a tím vším co nejvíce narušit svobodný vývoj Česka v rámci euroatlantické civilizace.

Tyto kanály musí média hlídat, aby nevybublaly a nezaplavily celou zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám