Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Goodbye, kmeti. Hello, noví bojovníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Václav Klaus chybí Miloši Zemanovi. Nevyprávím děj českého remaku Zkrocené hory, ale obsah Zemanovy gratulace Klausovi k 80. narozeninám, které nedávno oslavil. Uznejte, že je to až dojemné. Zvláště pro pamětníky, kteří vědí, jak proti sobě jeli v 90. letech. Zmoudřeli věkem? Třeba ano. Ale ruku na srdce, jsou dnes nezajímaví.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Osmdesát let je tak úctyhodný věk, že nezbývá než pogratulovat každému, kdo tohoto milníku dosáhl v tak obdivuhodném stavu jako Václav Klaus. Nevzdává se, bojuje, nenosí roušku, dostává pokuty. Nezapomíná se na něj, protože je skandalista a ti se do médií dostávají nejsnáze. Miloš Zeman však chce víc: „Měl by ses do aktivní politiky vrátit. A myslím, že řada lidí, včetně mých voličů, by Tě v tom podpořila.“

Zračí se v tom přání, aby Klaus znovu kandidoval na Hrad? Bylo by to zábavné. Zeman by mu slavnostně předal své voliče převázané svatojiřskou stužkou a Vladimir Putin, jehož blahopřání tlumočil Klausovi ruský velvyslanec, by z toho jistě měl velkou radost. Putin si stěžoval, že od doby, co zemřel Gándí, si nemá s kým promluvit na úrovni. V zemi, kterou dal na seznam nepřátelských států, jsou takoví lidé pro vládce Kremlu dva: Zeman a Klaus. První brzy odejde, druhý by mohl opět nastoupit na kurt a činit se jako Marie Šarapovová.

Nevím, jestli si někdo ze čtenářek a čtenářů pamatuje film Goodbye, Lenin! z roku 2003. Milující syn v něm vytvoří pro svou nemocnou matku komunistku ve dnech, kdy padá komunistická moc v NDR, iluzi, že všechno je jako dřív. Při sledování bývalých hvězd české politiky, Václava Klause a Miloše Zemana, kteří rovněž žijí v podobném světě, se hodí na rozloučenou říci: Goodbye, kmeti! A podívat se na to, jací nám tu vstávají noví bojovníci.

Včera byl jejich vzorek k vidění na pražské demonstraci Milionu chvilek pro demokracii. Hlavní postavou spolku je nyní Benjamin Roll a obsahu, formě a vyznění demonstrace to jenom prospělo. Zazněla jasná úvaha: je třeba v říjnu volit jednu ze dvou demokratických koalic, aby se země vymanila z dusivého objetí Miloše Zemana a Andreje Babiše.

Jak pověděl jeden z řečníků: „Když moje dítě lže a nechává se ovládat někým jiným, říkám mu: Nebuď jako Zeman!“ A jak říká Bible: „Dávejte si pozor na falešné proroky, kteří k vám přicházejí v ovčím rouše, ale uvnitř jsou to draví vlci. Poznáte je po jejich ovoci.“

Reklama

Výběr článků

Načítám