Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Dýně, sandál a davy

Alexandr Mitrofanov, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Geniální umělecké dílo je geniální proto, že dokáže ve zkratce popsat neměnné lidské vlastnosti. Včetně naivity až hlouposti. Nám teď zuří slovní válka mezi dvěma opozičními koalicemi, které vznikly a měly se dát dohromady za účelem vítězství nad Andrejem Babišem v říjnových sněmovních volbách. Řežou se i jejich příznivci. Babiš si může mnout ruce. Na něj se v zápalu boje pozapomnělo.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Předmětem sporu je návrh jedné z koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) začít shromažďovat hlasy poslanců pro pokus o vyslovení nedůvěry Babišově vládě. Proti tomu je ovšem druhá koalice Piráti a STAN, která nechce vyslovit nedůvěru vládě, ale hodlá shromáždit 120 hlasů, které jsou zapotřebí pro rozpuštění Sněmovny. Pro vyslovení nedůvěry je třeba 101 hlas.

Argumentů je z obou stran ve veřejném prostoru hodně. Stejně tak kordů, se kterými šermují členové a příznivci koalic. Jestli se vysloví nedůvěra, pak všechno spadne do Zemanových pařátů, zní jeden argument. Zeman ale řekl, že pak nechá dovládnout Babišovu vládu v demisi, zní protiargument. Vy snad věříte tomuto soudně uznanému lháři? zaznívá reakce. A vy chcete nechat vládnout partu, v níž se ministryně spravedlnosti dobrovolně hlásí do úlohy kremelské služebnice a premiér s vicepremiérem mlží ohledně vyřazení Rosatomu z dostavby Dukovan? přichází protiúder. A tak dále a tak podobně.

Senátoři STAN zformulovali své teze takto:

Všimněte si prosím, že už spojují Spolu, svého potenciálního vládního partnera, s SPD. A teď proč jsem začal tento text geniálním uměleckým dílem. Je to totiž Monty Python jako vyšitý, úryvek ze Života Briana. Co se dá dělat, lidé se nemění, jsou pořád stejní. A nejen funkcionáři všelijakých lidových front. Běžných příznivců se to týká také, když nevidí, že s nimi jejich strany hrají tiki-taka.

Míč lítá tak rychle, že si nestačí uvědomit, že je to jen hra. Jak může být vyslovena nedůvěra vládě, když na to nejsou nejen hlasy při hlasování, ale zatím ani hlasy pro zařazení tohoto bodu na pořad jednání? Jak může být shromážděno 120 hlasů tam, kde není k dispozici ani 101 hlas?

Stranám a koalicím to nevyčítám. Jen pokračují v odvěkém mámení voličů, protože chtějí získat co nejvíce hlasů pro sebe. To je standardní politický postup. Aby nebyl, když většina voličů smýšlí takto.

Současná bitva o to, jestli je posvátnější dýně, nebo sandál, je velmi hlasitá a účastníci mají většinou dojem, že přispívají dobré věci. Ve skutečnosti se začínají podobat těm, které chtějí porazit.

Reklama

Výběr článků

Načítám