Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Člověk jest dobrý. Jak se to vezme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z tátovy knihovny na mě celé dětství koukal hřbet s nápisem Leonhard Frank. Člověk jest dobrý. Přiznám se, že jsem tu knihu nikdy neotevřel, ale název se mi vryl do paměti. Nikoli v souvislosti s tímto dílem, spíše jako životní postoj.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Dítě si přirozeně přeje, aby svět kolem něj byl dobrý a lidé jakbysmet. Jenže svět mi brzy začal ukazovat, že tento postoj je nějaký divný. Nešel dohromady s mými zkušenostmi, které jasně říkaly, že lidé jsou dobří a zlí, ale že by člověk byl dobrý ze své podstaty… Čím rychleji běžela léta, vážení, tím víc jsem se utvrzoval v názoru, že ten, kdo vyznává tuto životní filozofii, musí být buď naivní snílek, idealista, který nedokázal dospět, anebo je to ironik, dnes bychom řekli, že ostatní těmito slovy trollí.

Později jsem seznámil s názorem Hanny Arendtové, která se zamyslela nad kořeny totality a našla je v součinnosti „elit“ a „lůzy“. Kdo by měl zájem, tady je o tom přehledné čtení. Vrcholu dosáhla totalita v minulém století v bolševickém Rusku a nacistickém Německu, ale její zárodky vidíme dnes a denně v současné době.

Tady je ukázka nad všechny. Přední ruští propagandisté na nejsledovanější ruské státní televizi v nejsledovanějším pořadu vyprávějí o tom, jak zničí Ukrajinu, Evropu i USA. To nejsou blázni, to je výkvět ruské státní dezinformační scény, který vysílá tyto názory neustále a krmí jimi ruské diváky. Poslechněte spolu s nimi, že už letos má nastolit Rusko ve světě úplně jiný, nový pořádek poté, co zlikviduje Evropu a USA. Německy se tomu říkalo Neuordnung.

Jestliže se vyskytne v Česku člověk, který i po zhlédnutí tohoto vodopádu hlouposti, nenávisti, xenofobie a arogantního násilnictví (má to české titulky) bude stále hájit putinské Rusko, může to být jedinec jakýkoli, ale rozhodně se na něj nehodí slova Člověk jest dobrý. Neplatí to však jen ohledně vztahu k východním pokračovatelům Neuordnungu. Je to celkové vyznění jejich duší, které zpochybňuje růžovou představu o tom, že se „vždycky nějak dohodneme“, natož rozšířenou iluzi, že „stačí jim to jenom pořádně vysvětlit“.

Bacha na to, sluníčkové přístupy v tomto případě neplatí. Celé dějiny lidstva volají po tom, aby dobro mělo pěsti. Český ministr vnitra to, zdá se, slyší. Pokud se ozve nějaký toxický mudrlant s tím, že jako neví, co je dobro, tak je odpověď jasná: Není to dav volající po lynčování, natož po napadání žen a dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám