Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: V krajích je na ANO před krajskými volbami tristní pohled – Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rezignace místopředsedy hnutí ANO Petra Vokřála na post lídra jihomoravské kandidátky ANO pro krajské volby, doprovozená jeho odchodem z ANO, je jen další ilustrací toho, že ANO je vskutku bizarní politický útvar. Jeho kouzlo funguje ještě stále tam, kam bezprostředně „dosáhne“ Andrej Babiš, protože ANO je Babiš. Tam, kde vůdce nemá přímou kontrolu, se dějí prapodivné věci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Vokřál rezignoval zejména na protest proti tomu, že jako krajský volební lídr nemohl dosáhnout toho, aby z ANO byli pomocí zrušení některých brněnských buněk ANO „vymeteni“ lidé, kteří byli napojeni na podsvětí a jsou vyšetřováni policií. Dalším důvodem podle něj prý je, že ANO původně považoval za liberální hnutí, ale vydalo se cestou partajního politikaření.

To je pozoruhodné vysvětlení, protože Vokřál, který byl svého času za ANO i primátorem Brna, musí dobře vědět, že ANO žádným hnutím nikdy nebylo. Je to jen politický komparz vytvořený shora superbohatým jedincem. Na tento Babišův projekt se na krajské a komunální úrovni zákonitě nalepilo nemálo lidí, kteří pochopili, že mají šanci udělat bleskové politické kariéry a možná se i obohatit.

ANO tedy může s jistou vnitřní disciplínou fungovat pouze tam, kde dění v něm kontroluje přímo právě Babiš – na úrovni ministerského ansámblu a na úrovni poslaneckého klubu, který drží „v lati“ Babišova pravá ruka už z dob podnikatelské minulosti v Agrofertu Jaroslav Faltýnek.

Ostatní úrovně „hnutí“ jsou značně autonomní, protože Babiš prostě nemůže být všude. Není tedy divu, že už po komunálních volbách v roce 2014 vypukl boj o moc mezi různými skupinami politiků z ANO na radnicích některých velkých měst, které ANO ovládlo. Při komunálních volbách v roce 2018 pak zaplatilo ANO za často chaotické vedení měst vysoký účet. V Praze skončilo až páté.

Praha, která je vlastně krajem, byla přitom předzvěstí toho, že hnutí bude mít podobné problémy i v krajích, do jejichž zastupitelstev se první volby, v nichž ANO mohlo skórovat, konaly v roce 2016. Nejvíce se „vyznamenávaly“ Středočeský kraj a Jihomoravský kraj.

Je symbolické, že šéfkou krajské organizace na jižní Moravě zůstala i po skandálu s opisováním diplomových prací, kvůli němuž musela rezignovat na funkci ministryně spravedlnosti, Taťána Malá. S krajem je ovšem též úzce svázán Faltýnek, jehož syn byl coby brněnský městský zastupitel za ANO též obviněn z korupce a bylo mu v ANO pozastaveno členství. Babiš evidentně nemá při svých vládních povinnostech dostatek času, aby se tímto politickým hnojníkem zabýval.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Voliči snad už měli dost času, aby pochopili, že žádné skutečné hnutí ANO neexistuje. ANO je Babiš, takže ve sněmovních volbách hlasují pro něj. V komunálních, krajských a senátních volbách je ANO jen rozplizlou množinou lidí, často oportunistů, o kterých toho evidentně ani sám Babiš moc neví, přičemž v autokraticky řízeném hnutí neexistují nezávislé demokratické mechanismy, které by oddělily zrno od plev.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám