Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Učitelské mzdy - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaznamenali jsme v uplynulém týdnu velmi slabé protesty proti nestejnoměrnému navýšení učitelských mezd.

Foto: Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Protesty byly takové nesmělé a hned se nad nimi zavřela voda.

Má to několik důvodů

Učitelé obecně moc neprotestují, a když, tak velmi zdrženlivě. Je to vůči státu jedna z nejloajálnějších skupin za posledních 25 let.

Média tuto vládu nekritizují, je to jejich vláda (nebo taky opačně). Tedy i velmi nijaká lehce negativní záminka se moc nerozebírá.

Někteří učitelé sice nedostali přidáno skoro nic, ale zase bývalý ministr Dobeš měl politiku přidávat hlavně mladým kantorům (tedy také nestejnoměrně) a teď se to jaksi trochu vyrovnalo.

Jediným důvodem k protestům by byl fakt, že nenárokové části mezd jsou setrvale nizoučké, tedy všichni berou stejně (tarif), což je velmi nespravedlivé. Ale proti tomu se blbě kolektivně protestuje, když tak nějak kolektivně mají všichni stejně.

Především však se ekonomika již sedm let potácí v krizi, což má vliv na soukromé subjekty, ale nikoli na státní zaměstnance. Neboli již neplatí, že učitelské příjmy jsou zoufale nízké oproti soukromému sektoru. Tedy pořád to pochopitelně není finančně lukrativní povolání, a pokud máte za cíl přijet na sraz abiturientů v maserati – bude lépe stát se specialistou na evropské dotace či nějakým (přiměřeně asertivním) aktivistou než učitelem. Ale doba se změnila.

Za mého mládí jsem dostal první učitelskou výplatu 10 800 Kč, z mých spolužáků z vysoké zůstala učit asi pětina, zbytek okamžitě zmizel do bank a vůbec kamkoli – za dvoj- či trojnásobnými příjmy. Muži, kteří se rychle nestali zástupcem ředitele, ze škol mizeli po dvou třech letech, když se jim narodilo dítě, protože to nestačilo k uživení.

Dnes je situace jiná. 20–25 a někdy i 30 tisíc je mzda, na kterou (mimo Prahu a pár dalších bohatších lokalit) málokdo v soukromém sektoru dosáhne. V „těch bankách“ se dost propouští a vůbec existence nejistá. Oproti tomu učit dějepis na gymnáziu je v řadě chudších oblastí i finančně velmi solidní povolání.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Navíc, pokud vás to i baví, tak je to nesmírně krásné povolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám