Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Prověřený – Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauza Dozimetr neztrácí na síle. Zatímco jedni kvůli kontaktům na její ústřední postavu, invalidního zákulisního hráče Michala Redla, narychlo opouštějí funkce, druzí se stejnou zátěží důležitá místa obsazují. Nový šéf civilní rozvědky Petr Mlejnek si s Redlem tyká, policii přiznal, že se stýkali nejméně posledních deset let.

Josef Koukal

Článek

Co vadilo u ministra školství Petra Gazdíka, europoslance Stanislava Polčáka nebo ředitele České pošty Romana Knapa, u šéfa špionů nepřekáží. Alespoň ministru vnitra Vítu Rakušanovi, který sám čelí výzvám, aby jako předseda hnutí STAN spojeného s korupční kauzou přepustil resort, pod nějž spadá policie, některému z koaličních partnerů.

Má Redlův gang chapadla úplně všude, nebo je to jen smůla hnutí STAN, že kam personálně sáhne, nahmátne nějakého jeho spřízněnce? Mlejnek se brání, že s Redlem pouze dělal obchody. To však muž zbavený svéprávnosti legálně nemohl. Papíry na hlavu si pořídil už v době, kdy mu hrozil trest za podvody spáchané společně s ikonou českého zločinu Radovanem Krejčířem.

Člověk, který od 8. července, tedy doby, kdy už aféra kolem pražského dopravního podniku týdny plnila média, řídí práci zpravodajců, kteří pro Česko shánějí v zahraničí důvěrné informace, buď nevěděl, s kým má tu čest, což nesvědčí o nejlepší kvalifikaci pro novou funkci. Anebo to věděl, což je ještě horší.

Že o jeho stycích s Redlem byl zpraven i Rakušan a že Mlejnek disponuje prověrkou Národního bezpečnostního úřadu na stupeň tajné, vyvolává jen další otázky. Ministr, který skrze Redla s ulehčením přijal Gazdíkovu rezignaci a Knapovo odvolání urychlil o několik měsíců, v souvislosti s Mlejnkem opakuje, že jeho kontakty na lobbistu nelze posuzovat informacemi, které máme dnes. Odvolává se přitom právě na garance NBÚ.

Jedním z úkolů bezpečnostního řízení je zjistit, zda osoba, které jsou svěřeny utajované informace, nemůže tyto předat někomu, komu nepatří do ruky. Prvním předpokladem je, že se s takovými lidmi nestýká, což v případě Mlejnka úředníkům jaksi uteklo.

Dokud se o frekvenci schůzek s Redlem a intenzitě spolupráce s exradním Hlubučkem mlátí po hlavách špičky pražské magistrátní koalice, je ještě dobře. Ve vládě a zpravodajských službách jde o vyšší třídu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám