Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Nenáhoda – Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát ušetřil bezmála půlmiliardu korun, aniž musel hnout prstem. Prostě jen zrušil další nepotřebnou IT zakázku, tentokrát v resortu kultury. Portál Czechiana, který měl být jakousi českou verzí unijní Europeany, nikomu chybět nebude, pokud by se realizoval, mohl by vzhledem ke své ceně skončit další blamáží.

Josef Koukal

Článek

Celý projekt elektronizace veřejné správy nabral letos pozoruhodný směr. Za předraženou zakázku na e-shop k novému systému elektronických dálničních známek padla hlava ministra dopravy Vladimíra Kremlíka. Ten se navíc obratem zamotal do zvláštní detektivky s údajnou korupční nabídkou a následně do vysvětlování, kde vzal na koupi bytu za víc než 14 milionů korun.

O několik týdnů později si kriminalisté z protimafiánské centrály přišli na ministerstvo práce a sociálních věcí pro náměstka Jana Baláče, který má na starost právě informační systémy, a manažera pro kyberbezpečnost Karla Macka. Za pletichy při zadávání veřejné zakázky a zneužití pravomoci jim hrozí vysoké tresty vězení. Zátah otřásl pozicí ministryně Jany Maláčové, jedné z nejperspektivnějších tváří současné sociální demokracie.

Ve čtvrtek tohoto týdne ministr kultury Lubomír Zaorálek oznámil, že v hodině dvanácté dává ruce pryč od „megalomanského a nadbytečného“ projektu Czechiana. Je s podivem, že už jeho předchůdce v čele ministerstva nenapadlo, že stovky milionů korun mají být utopeny v projektu, který de facto dubluje evropský digitální archiv, kam mají místní instituce přístup. Kde se problémy objeví příště?

Andrej Babiš si v elektronizaci vybral za vzor Estonsko. Před volbami upozorňoval, že u nás máme na pět tisíc informačních soustav veřejné správy, které úřady stále nedokážou propojit.

Když mu předražený e-shop na dálniční známky nabídli programátoři zdarma, byl na své podřízené upřímně naštvaný.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Po šesti letech ve vládě je však těžké svalovat vinu za tristní stav samotných systémů, ale i veřejných zakázek na jejich správu, na předchůdce a neschopné úředníky. Že prakticky všechna výběrová řízení na IT zakázky pro veřejnou správu končí přinejmenším u antimonopolního úřadu, ne-li rovnou u soudu, nemůže být náhoda. A za systémové selhání nese odpovědnost vláda jako celek v čele se svým předsedou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám