Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Na půl cesty? - Miloš Balabán

Novinky, Miloš Balabán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není příjemné sledovat reportáže v zahraničních televizích, že se Česko kvůli neúspěšnému boji s pandemií stalo malým ostrůvkem zkázy a beznaděje, kde počty nakažených i obětí rostou do závratných výšin. Třítýdenní lockdown nadělený k prvnímu výročí boje s pandemií by měl takové nelichotivé hodnocení začít korigovat. Není ale polovičatý? A nehrozí, že zájmy ekonomické lobby zhatí plán, jak se dostat z nejhoršího?

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Balabán

Článek

Aktuálně vidíme neochotu navzdory názoru ministrů ČSSD omezit aspoň část průmyslu. Argumentuje se nedozírnými ekonomickými škodami. Jenže nebudou nakonec v konečném důsledku větší, když se nákaze nebude čelit v masové výrobě, kde testování není samospasitelné? Český průmysl zaměstnává i desetitisíce tzv. agenturních pracovníků převážně v montovnách, kde virová nálož může být enormní.

Vláda by měla pozorně naslouchat názorům odborníků s vědomím, že když byly v minulosti přehlíženy, dopadlo to špatně. Epidemiolog Rastislav Maďar je názoru, že bez omezení průmyslu počty nakažených až tak razantně nesrazíme. Dostaneme se podle něj přinejlepším na denní přírůstky čtyři až pět tisíc. To je stále několikanásobně víc než tisíc případů za den, což by měl být výsledek razantních protiepidemických omezení podle představ českých vědeckých kapacit, které vydaly minulý týden prohlášení Čtyřicet dní pro zdraví lidí a ekonomiky.

Spoléháme na očkování, ale propočty hovoří jasně: pokud by vláda chtěla do září proočkovat šedesát procent populace, musí to být od nynějška přibližně 60 tisíc lidí denně. Premiér Babiš mluví o 120 tisících denně od dubna, aby to tak dlouho netrvalo.

Situaci lze přirovnat k bitvě, v níž sice útočíme na virus, nicméně stále nemáme úplně v pořádku týl. Pokud to nezměníme, bitva nemusí v dohledné době skončit úspěšně. Nejen pro vládu, ale i pro celé Česko.

Vláda by měla pozorně naslouchat názorům odborníků s vědomím, že když byly dříve přehlíženy, dopadlo to špatně.

Miloš Balabán

Bezpečnostní analytik. V letech 2005 až 2019 vedl Středisko bezpečnostní politiky Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. V současnosti působí v z.s. Pražská bezpečnostní konference.

Zabývá se problematikou české a evropské bezpečnostní politiky, procesy transformace globální moci a vlivu, rolí nezápadních aktérů v globální politice. Spoluautor publikací Kapitoly o bezpečnosti, Bezpečnostní systém ČR: problémy a výzvy, Nezápadní aktéři světové bezpečnosti, Strategické trendy globálního vývoje.

Autor je bezpečnostní analytik

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám