Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Můžeš si to myslet, ale běda ti, když to budeš někde prezentovat - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml

Čím dál agresivnější pokusy zničit svobodu slova, shromažďování a podobně nejsou západními elitami ostouzeny. Naopak.

Foto: Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Jak se liší demokracie a totalita? Co znamená svoboda?

Svoboda znamená především svobodu slova (říkat, co si myslím nebo co chci říkat) a svobodu shromažďování (sejít se s ostatními podobně smýšlejícími pěkně pospolu). Svoboda je také třeba svoboda jít na náměstí. Nebo létat letadlem na dovolenou.

V režimech nacistických, stalinistických, ekologických (Pol Pot a jeho zemědělské komuny a tři milióny zavražděných) právě svoboda není. Musíte držet hubu a krok. Lidé s jiným názorem budou umlčeni po dobrém nebo po zlém. Všem jednotně se prezentuje jediná pravda. Zglajchšaltovat myšlení, spálit nevhodné knihy, zastrašovat či likvidovat případnou aktivní opozici či lidi s jinými názory.

Takovým předstupněm k tomu je vyřazování některých názorů z veřejného prostoru, nálepkování. Petice, aby Jarda nekandidoval, nikoli podpora vlastního kandidáta. Zastrašování politických protivníků. Dnes se tomu říká bůhvíproč „protidemonstrace“. Přitom se to spíš jmenuje „nacismus“. Mlátit lidi na ulici, aby se báli demonstrovat za to, čemu věří. Nebo aby se báli jen sejít. Hitler si liboval, že jeho SA vymlátili protivníky ze sálů a ovládli ulici.

Mně se nelíbí řada názorů různých hnutí a stran, ale v životě bych nešel na jejich demonstraci je tam napadat a řvát, že nemají právo na svoje názory a jejich pouliční prezentaci. To bych byl nacista.

Neomarxisti a další nepřátelé svobody ale podobné aktivity provozují ve velkém v USA, Německu i u nás.

Mítink Donalda Trumpa v Chicagu byl v pátek napaden demonstranty, došlo k potyčkám a mítink byl zrušen. Nevím, zda demonstranti řvali, že je Trump fašista – patrně ano. Asi hodinu poté, co černošský republikánský kandidát – doktor Carson – Trumpovi veřejně vyjádřil podporu a bude (dle mého odhadu) kandidovat na jeho viceprezidenta.

Média to hodnotí jako „nepokoje na mítinku Donalda Trumpa“, nikoli jako útok na svobodu shromažďování a americkou ústavu.

V Německu představuje občanskou opozici strana AfD (Alternativ für Deutschland). Strana je v otázce imigrantů sice protivládní, ale ve velmi „soft“ verzi. Něco jako u nás třeba ODS. Hoteliéři i hostinští se bojí AfD pronajmout sál, protože jsou terčem teroru levicových bojůvek. Hrozí jim vypálením a zdemolováním objektu. Často není několik dní před akcí jasné, kde se tato vůbec uskuteční. V pátek došlo k pokusu o zapálení objektu a požárnímu poplachu. Mítink byl ukončen.

Vládnoucí establishment (CDU, SPD, Zelení) to spíš vítá. Takové názory nemají v Německu místo. Za jak dlouho budou na náměstí pálit knihy?

U nás se „protidemonstrace“ – neboli v jádru protidemokratické totalitní hnutí (paradoxně provolávající hesla proti náckům) – také úspěšně rozmáhá. Dle médií a vládnoucích stran jsou to „protestující občané“.

Winston Churchill kdysi řekl, že: „Demokracie je nejhorší způsob vlády, s výjimkou všech ostatních, které jsme vyzkoušeli.“

Demokracie není ani bůhvíjak silná. Demokracii a svobodu musí někdo bránit. Třeba slovem nebo shromažďováním.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám