Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Milost pro Dušana Dvořáka - Karel Škrabal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dušan Dvořák není žádné lehké sousto. Tvrdohlavý pěstitel konopí, zkušený konopný léčitel a dlouholetý aktivista bojující s policií, úřady a justičním systémem. To, že trest, který si nyní druhým rokem odpykává v břeclavské věznici, je vyměřený na neuvěřitelných šest let, je i jeho přičiněním.

Foto: Právo

Karel Škrabal

Článek

Vyhýbal se soudním jednáním, s úřady rozhodně nespolupracoval. Dvořák se rád účastní právních bitev na různých frontách. Před tím, než byl zatčen, chtěl utéct a získat politický azyl v Kanadě. Přesto jeho trest je v tuto chvíli udělený za skutek, který už není trestný.

Dvořákem v Ospělově na Prostějovsku pěstované konopí mělo 0,579 procenta psychoaktivní látky THC. V době odsouzení Dvořáka legislativa umožňovala 0,3 procenta, od Nového roku je to jedno procento.

Dvořák je léčitel, žádný drogový dealer. Jeho masti a další přípravky pomáhaly a pomáhají lidem, kteří jsou často vážně nemocní a sužují je bolesti. Dvořák konopí celá desetiletí nejenom pěstoval a vyráběl z něj léky, ale také se věnoval osvětě, šíření receptů a v neposlední řadě se snažil ovlivňovat konopnou legislativu. Mnohdy to dělal tak nekompromisně, že někteří jeho spolupracovníci s ním ztratili trpělivost.

Ale pomáhal, poskytoval lidem službu a nyní si – lidově řečeno – kroutí šest let natvrdo. Ať už jsou zákony jakékoli, takto nevypadá spravedlnost.

Právní praxe mluví jasně, v době odsouzení Dvořák zákon porušil. Dneska by ho neporušil. Rozhodující je, jaké zákony platí v době spáchání trestného činu. Ale zde dva argumenty stojí proti liteře zákona.

Zaprvé šlo o léčitelství, žádné šíření a prodávání drog. Marihuaně s tak malým obsahem THC by se zkušení kuřáci vysmáli a rozhodně by za ni neutráceli peníze. V utajených pěstírnách se pod umělým vyhříváním a osvětlením pěstují úplně jiné odrůdy konopí s úplně jinými omamnými účinky. Dvořákovi policie sklízela rostliny na jeho zahradě, byl to každoroční hanácký protidrogový policejní rituál. A odrůdy si vybíral podle léčebných účinků, ne obsahu drogy.

Druhým argumentem je oněch šest let vězení v souvislosti s činem, co už není zločinem. Ať už k tomu trestní mašina dospěla jakkoli, je to trest neúměrný a mělo by se s ním něco dělat. A když to nepůjde klasickými právními postupy, jako je obnova řízení či propuštění na podmínku (Dvořákovi potrvá ještě rok, než dosáhne poloviny trestu), máme tu právě pro tyto případy ještě jeden právní mechanismus. Miloš Zeman by měl vážně zvážit, zda by nebylo od věci dát Dušanu Dvořákovi milost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám