Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Andrej Babiš vyhrál PR bitvu - Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš i jeho souputníci mohou slavit. Zpráva o zastavení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo je pro českého premiéra vítězství v očích podstatné části veřejnosti. I kdyby se nakonec nepotvrdila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

V takovém případě může tým šéfa kabinetu zaútočit na média a mluvit o jejich nedůvěryhodnosti. Jakákoliv další kauza, o které budou reportovat, bude se zdát nejistou pěnou dní. Platí to obzvláště pro ta média, která nepostupovala v duchu principu „padni, komu padni“ a z neustálých útoků na Babiše si udělala živnost.

Pokud se zpráva o zastavení trestního stíhání státním zástupcem Jaroslavem Šarochem potvrdí, ještě pořád může být rozhodnutí zvráceno jeho nadřízenými. Logicky bude následovat protiofenziva Babišových věrných, kteří budou za změnou směru hledat komplot. Celá událost se tak rozplizne a důvěra veřejnosti v právní systém bude otřesená ještě více než nyní. Což by bylo více než smutné.

Už teď Andrej Babiš pěje, byť opatrně, vítěznou píseň. Její slova obnáší téma demonstrací na Letné, kde lidé protestovali proti ministryni spravedlnosti, která ještě nic neudělala. Šéf kabinetu vysvětluje, že dotaci vrátil, i když nic neudělal, a ještě dal padesát milionů korun na charitu. Příští protesty antibabišovců budou vypadat jako plnění přání inspirovaného myšlenkou.

Jestli bude mít rozhodnutí o zastavení trestního stíhání Andrej Babiš v ruce, může přidat další částku do mozaiky oběti nepřejících aktivistů a opozičních stran. Prvním vyčíst předčasné výčitky, druhým zase neschopnost bojovat programem. Oběma blokům k zlému přidat, že zpochybňovaly základ demokracie, tedy důvěru v právní stát.

To vše se nemůže minout účinkem. Část veřejnosti byla doposud neochvějně přesvědčená o Babišově nevině. Teď se může poplácat po ramenou s pocitem uspokojení spravedlivých lidí, kteří měli pravdu. Část veřejnosti doposud nejistá si může říct „kdo ví, jak to bylo“ a v příštích volbách hnutí ANO hodit hlas, protože ve společné vládě s ČSSD zvyšovalo důchody, minimální mzdu a snažilo se stavět dálnice a vybírat daně.

Další část veřejnosti bude Babiše dále nesnášet. V poměrném volebním systému ale hnutí ANO nepotřebuje přesvědčit nadpoloviční většinu. Pohodlně mu stačí třicet procent voličů, kteří při tradičně nízké volební účasti přinesou cenná poslanecká křesla. Důležité teď je, co bude následovat.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

Za prvé, základem demokracie je důvěra v právní stát. Pokud se žalobci rozhodnou trestní stíhání zastavit, je třeba to respektovat. Za druhé, co se týká opozice, ta by měla konečně začít dělat to, co měla dělat už dávno. Místo moralizování a postupu v duchu antibabiš by měla konečně bojovat politickým programem. Za třetí, je třeba si uvědomit, že politická mapa se přepsala. Z hlediska PR už Andrej Babiš boj o Čapí hnízdo vyhrál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám