Hlavní obsah

GLOSA: Snad se zase nic nestane - Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi mají jedno štěstí v neštěstí. Neštěstí spočívá v tom, že i ty nejdůležitější instituce potřebné pro udržení pořádku často fatálně selžou. Štěstí pak v tom, že se většinou nic nestane.

Josef Koukal

Článek

Za celou bezmála stoletou existenci samostatného státu jsme byli například svědky pouhých dvou dokonaných atentátů. První, na ministra financí Aloise Rašína, provedl 19letý anarchistický pomatenec, druhý na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha profesionálové.

Poslední zaznamenaný atentát na prezidenta Václava Klause byl proveden kuličkovou pistolkou a krev netekla především díky tomu, že si prezidentská ochranka útočníka vůbec nevšimla. Policie zasáhla až ve chvíli, kdy opodál na chodníku poskytoval rozhovory médiím.

Při ostatních útocích na ústavní činitele tvořila munici zpravidla syrová vejce.

Na princip, kdy se zase „naštěstí nic nestane“ bohužel nelze spoléhat.

Fatální chyba vězeňské eskorty, která nechala uprchnout z Thomayerovy nemocnice nebezpečného loupežníka Jana Nováka, není prvním selháním vězeňské služby. Stále ještě není zapomenut případ podivné sebevraždy Otakara Tomka, zlodějíčka podezřelého z vraždy 9leté Aničky Janatkové. Dozorce si prý tenkrát na Pankráci vařil kávu.

Stěží lze očekávat, že by se Novák šel přihlásit o místo na pracovní úřad. Nezbývá než doufat, že ho policie vypátrá dřív, než při své zažité cestě za obživou někoho zabije a opět se „nic nestane“.

A odvolaný ředitel odboru vězeňské a justiční stráže Petr Vlk by už neměl – alespoň v oblasti vězeňství – nic řídit.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám