Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Zemanův zdravotní stav je politikum – Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Právní zástupce prezidenta Miloše Zemana podal trestní oznámení na Svatopluka Bartíka z hnutí Žít Brno za to, že na sociálních sítích napsal, že má Zeman rakovinu a zbývají mu tři až sedm měsíců života. Pokud je ale účelem zastavit spekulace o Zemanově špatném zdravotním stavu, trestní oznámení moc nepomůže, spíše naopak.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Bartíkovo tvrzení už odmítl Zemanův lékař Miloslav Kalaš s tím, že lékařská vyšetření prezidenta nic takového nepotvrzují. Kriticky se vyjádřil i Martin Holcát, který byl dříve členem nyní zrušeného Zemanova lékařského koncilia. Podle něj jeho „kolegové před měsícem dělali Zemanovi CT celého těla a řekli, že je to čisté“.

Také mluvčí Jiří Ovčáček pravidelně ujišťuje veřejnost, že prezident je až na problémy s cukrovkou zdravý. Sám Zeman nedávno dokonce tvrdil, že jeho cukrovka „odešla“ (prý možná kvůli zvýšené konzumaci sladkostí), ale Kalaš prezidentovo vyjádření poopravil coby prý nepřesné vyjádření laika. Cukrovka je, jak známo, nevyléčitelná.

Už samotná četnost vyjádření prezidenta i lidí z prezidentova okolí o jeho zdravotním stavu, jakož i množství spekulací na toto téma v médiích ukazují, že ze zdravotního stavu hlavy státu se stalo politikum, které může ovlivnit výsledek nadcházejících prezidentských voleb. Spekulacím se přitom nelze divit, protože Zeman za posledních zhruba šest měsíců viditelně zchátral. Má stále větší problémy s chůzí a několikrát působil i během různých proslovů dezorientovaně.

Všechny spekulace, jakož i údajně nepravdivá vyjádření (včetně toho, které učinil Svatopluk Bartík) by se přitom dala lehce vyvrátit, kdyby Zeman podstoupil vyšetření monitorované nezávislým konciliem, a to oficiálně potvrdilo, že je skutečně až na problémy s cukrovkou zdráv.

Nikdo k tomu samozřejmě nemůže prezidenta nutit, ale jasná zpráva, vyvracející množící se spekulace o těžké nemoci, může rozhodnout volby. Češi si tradičně spojují s prezidentstvím důstojnou reprezentaci státu. A i mnozí potenciální voliči Zemana, kterým jinak nevadí jeho politika, mohou být na vážkách, zda mu dát hlas ve světle toho, co se jeví jako rostoucí zdravotní problémy.

Trestní oznámení na Bartíka spekulace bohužel spíš jen rozvíří. Snaha Hradu utnout taková tvrzení „silou“, když existuje v podobě prezidentova vyšetření jednoduchá možnost spekulace rázně ukončit, činí ze Zemanova zdraví jen ještě větší politikum.

Navíc se tak ještě více zaměří na prezidentovy zdravotní potíže pozornost veřejnosti. Kdyby Hrad nechal Bartíkovo vyjádření projít bez povšimnutí, ztratilo by jakoukoli váhu coby jedna z nepodložených spekulací, kterými se to na sociálních sítích jen hemží.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Hrad ale svojí reakcí zbytečně vtáhl spekulace o tom, že prezident možná umírá, do centra pozornosti. A ve světě sociálních médií to bohužel chodí tak, že když nějaká zpráva, třeba i naprosto nepodložená, rychle nezmizí z očí, začne žít vlastním životem ve stylu „na každém šprochu pravdy trochu“. I když tedy Bartík pod tlakem svoje tvrzení z internetu stáhl, žije nyní ke škodě Zemana to, co chtěl Bartík sdělit, zásluhou neobratné hradní akce už v hlavním proudu českých médií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám