Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Předvolební nálady lidu a matematika - Alexander Tomský

Novinky, Alexander Tomský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadá to, že letos ubylo průzkumů veřejného mínění. Snad je to tím, že jim lidé příliš nevěří, matoucí může být také, že přibylo mnoho konkurenčních stran, celkový počet dosáhl 31, a ještě vyšší než obvykle je počet nerozhodných voličů (25–35 procent). Nemohou snad právě ti volební výsledek změnit?

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alexander Tomský

Článek

A přesto nikdo nepochybuje, že je vítěz navzdory trestnímu stíhání znám předem, přestože mu hlasů pomalu ubývá, je jen nejisté, jakou nakonec stvoří vládní koalici. Dokonce i mnozí jeho příznivci se obávají, že půjde do vlády s komunisty a Okamurou. Antibabišovská opozice zeslábla.

Já měl vzhledem ke své kandidatuře do Poslanecké sněmovny poprvé v životě příležitost učinit si vlastní obraz lidové nálady na venkově. Ani můj vzorek obyvatel, byť početně nemalý, není nijak reprezentativní. Když mluvíte s lidmi u stánku s partajní reklamou během pracovní doby, jde většinou o matky s kočárkem a důchodci anebo o osamělé osoby, které si chtějí popovídat a volby je vůbec nezajímají. Často se ale dozvíte, jak volí v rodině, a kupodivu někdy každý člen jinak.

Zjistil jsem, že se průzkumy v pořadí nejsilnějších stran zřejmě nemýlí, překvapení ale může nastat v konečném počtu poslaneckých mandátů, až se rozdělí zřejmě enormní počet propadlých hlasů roztříštěné pravice a parlamentní křesla podle d’Hontova volebního přepočtu.

Z rozhovorů, které jsem měl s lidmi malých měst v Pardubickém kraji, mě překvapily dvě věci. Jak jsou lidé naštvaní na všechny popřevratové etablované strany a na politiku vůbec. A stejně jako v celé Evropě, kde se lidé bouří proti tzv. establishmentu a politici bojují s nekorektními názory voličů, tak i u nás mají politici středové pravice i levice problém, jak očistit svou stranu z minulých chyb často považovaných bezmála za zločiny. Překvapivě to nesouvisí s ekonomikou a životní úrovní. Přestože všechny strany letos slibují modré z nebe, nikdo si nestěžoval na plat snad i proto, že stranám nevěří.

Preference voličů na malém vzorku okolo tisícovky jsou u nás tradičně nespolehlivé, ale letos to snad platí dvojnásobně.

Alexander Tomský

Alexander Tomský je politolog, překladatel a pedagog. Dlouhá léta žil ve Velké Británii.

Po studiích pracoval jako politolog v ústavu Keston College, kde se specializoval na výzkum církve a státu, státního ateismu a náboženské opozice ve střední Evropě.

Po listopadové revoluci se vrátil zpět do Česka a věnoval se překladatelství a publicistice. Vedl nakladatelství Academia a nakladatelství Národního divadla, přednášel na New York University v Praze.

Byl členem strany Realisté, za kterou kandidoval jako jednička v Pardubickém kraji.

Posunuli jsme se na Východ. Vládní koalice – Babiš, komunisté a Okamura – je na obzoru. Škoda, že na takovou možnost nelze vsadit… Sázkařské kanceláře by se měly polepšit. Alespoň bychom se měli na co těšit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám