Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Jak dopadnou volby? - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za tři týdny to uvidíme přesně, ale pojďme se podívat trochu dopředu. Co je jisté? Co se naopak ještě rozhodne během příštích tří týdnů?

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Různé agentury nás krmí odhady přesnými na desetinu procenta. Nějaká strana o půl procenta oslabí a běduje. Nebo o půl procenta posílí a raduje se. Ovšem většina posledních voleb ukázala obrovské rozdíly reality a těchto průzkumů.

Důvodů je víc. Dílem agentury dělají vlastní politiku – má se totiž za to, že výsledky průzkumů lidi hodně ovlivňují. Tak to pochopitelně svádí. Když má strana v průzkumu 5,5, znamená to fatálně lepší veřejnou informaci než 4,5.

Dílem se agentury snaží šetřit. Někde mají jen 600 respondentů. Někde se dotazují jen telefonem. Málo pracují s demografickými údaji. Zkrátka odfláknou „náhodný vzorek“.

Abychom to shrnuli – průzkumům se moc věřit nedá. Takže úplně stejně můžete věřit následujícím řádkům a běžet si vsadit. Jistoty jsou čtyři.

Zaprvé: Vyhraje hnutí ANO, ovšem bude mít méně než 30 procent hlasů.

Zadruhé: Sociální demokracie zažije hrůzostrašný propad blízký deseti procentům.

Zatřetí: SPD (Okamura) bude bodovat mezi protestními hlasy. Taky blízko deseti procentům.

Začtvrté: Lidovci – díky disciplinovaným moravským voličům – přelezou pět procent a budou sedět ve (Babišově) vládě. Koneckonců už spolu vesele čtyři roky vládnou.

Všechno ostatní je velmi nejisté. Tekuté písky. Nerozhodnutí voliči. Závěr volební kampaně bude důležitý. Přelezou pět procent piráti nebo topka? Dostane ODS osm nebo 14? Bude pokračovat pomalý odliv komunistických voličů, nebo naopak nečekaně vytěží z pádu socialistů? To se dá strašně těžko predikovat.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Podržme se tedy jistot. U Fortuny: Výhra ANO kurz 1,03; Socialisté méně než 16,2 % – kurz 1,47; SPD nad 7 % – kurz 1,52. (U zisku KDU a ANO je mazaně vypsaný kurz na zisk 6,1 % a 25 % – což je právě asi tak ten výsledek, okolo kterého to padne. 5 % a 30 % vypsáno není.) Takže zbývá trojaktovka (1,03; 1,47; 1,52), což dá celkový kurz 2,25. Není špatný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám