Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Pupeční šňůra, nitky a Plaváček

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Na dnešek jsem si plánoval připomenutí poněkud pohaslého tématu prezidentských voleb, které budou brzy po volbách sněmovních. Ale stále jsem váhal. Jenže dnes vyšel průzkum šancí jednotlivých kandidátů a jeden z nich, Michal Horáček, vystoupil s dvěma iniciativami. Takže je to aktuální.

Hodí se ale nejdříve poznamenat, že současné úvahy ohledně voleb hlavy státu mají jednu nevyhnutelnou slabinu. Neumíme si představit, jaký bude stav mysli většiny spoluobčanů poté, co se ohlásí výsledky voleb do Sněmovny a jednotliví političtí aktéři konečně odhodí servítky a začnou ukazovat skutečné ledví.

Nelze vyloučit, že předvedené výkony přimějí i ty spoluobčany, kteří doposud žijí s hlavou v písku, protože jim osobně se jakž takž daří, aby tu hlavu prudce z písku vyprostili a koukali na rodící se stát coby rodinnou firmu jako tele na nová vrata. Bude ovšem už pozdě něco měnit.

To se samozřejmě také přihodit nemusí. Třeba se většina jen přizpůsobí, jak to bývá dobrým zvykem. Ale když ne a hrudi se budou dmout rozhořčením, naskytnou se ihned jiné volby, v nichž by bylo možné „vyvážit“ výsledek voleb sněmovních. Konfigurace bude jasná: Miloš Zeman nastoupí s neustřiženou pupeční šňůrou vedoucí k Andreji Babišovi, od Jiřího Drahoše se potáhnou nitky k nebabišovským politickým stranám, Michal Horáček bude v tomto smyslu nahý jako Plaváček.

Dnes zveřejněný průzkum dává přednost Zemanovi zde. Předchozí favorizovaly i Drahoše. Ale toto všechno se zjišťuje v době hlubokého míru, který je pouze sem tam narušován varováními před tím, co nás může potkat po sněmovních volbách. Ta varování ovšem většina voličů stejně pouští jedním uchem dovnitř, druhým ven. Rozhodovat bude doba mezi vyhlášením výsledků klání do Sněmovny a tím volebním dnem, kdy se vybere další muž na Hrad (ženy se mezi kandidáty nevyskytují).

Horáček dnes jako budoucí prezidentský krok navrhl amnestii pro velké množství lidí v zoufalé životní situaci, tedy zadlužených občanů zde. Zřejmě to myslí vážně, protože tuto proceduru i z hlediska legislativního předběžně a úspěšně projednal se zástupci hlavních politických stran. Kromě toho vyzval kolegy prezidentské kandidáty k veřejným politickým debatám mimo jiné o jejich programu.

Tady ale narazí. Zeman dávno oznámil, že kampaň nevede a do debat nepůjde. Že jezdí donekonečna po krajích a je pořád v přátelských televizích, to je jenom přelud. A Drahoš mít program nechce, protože mu „spousta lidí říká: ,Pane profesore, vy jste náš program!´“. zde od 3:05.

Aj ta krajta, to už jsem někde slyšel.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám