Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Na Bohemce po 35 letech aneb Začala liga - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To přeháním, chodíval jsem občas i na druhou ligu před pár lety, poté co Bohemka vstala z mrtvých. Nebyl jsem pár let. Ale skutečně pravidelně jsem chodil jen v osmdesátých letech. Zlatá éra za trenéra Pospíchala: Jakubec, Prokeš, Ondra, Levý – Chaloupka, Zelenský, Sloup – v bráně Hruška nebo Borovička, v útoku Janečka, Němec, Čermák, pak Mičinec.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Párkrát jsem byl jako dítě se strejdou ještě na Panenkovi. Na konci základky už jsme ale chodili s klukama sami. Narvaný Ďolíček. Tehdy bylo kromě hlavní tribuny vše ke stání – vešlo se přes 10 tisíc diváků a byli tam skoro vždycky. Tlačenice u vchodu, tlačenice u východu.

Ale i tuhle sobotu bylo ve Vršovicích slušně plno. Většinou to tak začátkem ligy bývá. Chlápci, co jsou přes léto ve městě, zaskočí na fotbálek. V listopadu v pěti stupních už jich bude méně. Ale nemyslím, že to je počasím – lidi láká na všech stadiónech ta novost. Tak to začalo a třeba to bude skvělý (to mají lidi i ve vztazích, nejen u fotbalu), třeba to bude moderní fotbal a zábava a vzrušení a bude se vyhrávat. Ono to pak v realitě bývá většinou jinak. Holomajzna, nákopy a svíce. Dozadu a do strany. Bez pohybu, bez míče. Remízy a porážky. Šedivá realita.

Ale někdy se to sejde a stane se zázrak. Dobré zázemí, výborný trenér, co předběhne dobu, několik špičkových hráčů a k nim ti dobří a najednou – je to tam. Bohemka v osmdesátých letech jasně. Ale třeba i Sigma Olomouc za Hapala, Látala a Kerbra. Plzeň před pár lety za trenéra Vrby. Najednou to zdvihne euforii celého města. Něco, na co fanoušci pak vzpomínají desítky let. A mezitím stejně chodí na fotbal.

Nebo přijdou po pár letech (jako já s dětmi v sobotu) a s uspokojením mohou konstatovat, že se nezměnilo skoro nic. Vlastně ani po 35 letech se moc nezměnilo. Mladíci nabízejí program za dvacku. Dlouhá fronta u kasy, (ale postupuje rychle). Stadión je k sezení a dřevěná tribuna za brankou u tramvaje je už mraky let fuč. Přibyl Fanshop – je holt kapitalismus. Dřív ty šály štrikovaly maminky (mně moji bohemáckou babička), dneska si ji za 179 koupíte a máte stejnou jako všichni ostatní. Klobásu už nedělají jen tu klasickou červenou, ale i bavorskou bílou – já si ale dal stejně tu přismahlou červenou jako vždycky. Pivko je do kelímku, co je zálohovanej, asi abyste s ním neházeli, když vás vytočí pomezní s ofsajdem. Chutná z toho kelímku stejně jako vždycky – jako že jste si ho neměli dávat, ale zas po tý klobásce a vzhledem k situaci (co když bude druhá půlka strašná) si ho dáte i příště. Rozumíme si, že?

V hledišti je mnohem víc žen i dětí, než bývalo. Proč ne. Publikum mi vůbec přijde o dost méně lidové než dřív (že by cena 230 Kč na tribunku?). Trošku to sprostým skandováním „zachraňuje“ hostující kotel z Karviné, ale těžko se na ně nějak moc zlobit. Vyžahnout 10 piv a patrně i nějakou kořalku při pětihodinové cestě a pak se v 34 stupních postavit čelem k slunci na dvě hodinky a sledovat fočus není úplně jednoduchá situace. Těžko říct, co bych skandoval v této situaci já.

Hřiště svítí zelenou barvou, klasické panorama Vršovic okolo, pár lidí kouká z balkónů okolních domů jako vždycky.

Fotbal není kdovíjakej. Když tu náhle – tři záblesky během jedné akce. Hezká kolmá přihrávka na pravém křídle, sprint, zatažení balónu do vápna, přesná zpětná přihrávka a GÓÓÓÓÓL.

Ta chvilka euforie za to stojí. (To mají lidi i ve vztazích, nejen u fotbalu).

Tak ať se vám vaše nová sezóna vydaří!!

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám